Lutz Bachmann, de leider van Duitse protestbeweging Pegida, heeft maandag de oprichting van zijn lang verwachte partij bekendgemaakt.

Hij maakte maandag bekend dat het stichtingsverdrag van de 'Vrijheidlievende Directdemocratische Volkspartij' (FDDV) al op 13 juni is ondertekend.

De nieuwkomer op het politieke toneel is onder meer een reactie op een dreigend verbod van Pegida. Hoe de statuten eruitzien en wie de medeoprichters zijn, vertelde Bachmann niet. De details worden de komende dagen naar buiten gebracht.

De voorman begon een jaar geleden al over de ontwikkeling van een "parlementaire tak" van Pegida. De FDDV gaat niet concurreren met Alternative für Deutschland. "We zullen de AfD steunen bij de volgende Bondsdagverkiezing en maar in heel weinig districten of kieskringen zelf kandidaten stellen."

Geen functie

Pegida heeft in de meeste Duitse deelstaten een goede band met de AfD. Alleen met de afdeling Saksen is de verstandhouding ijzig. "Maar in andere regio's wordt wel begrepen dat het alleen lukt door samen te werken", stelde Bachmann.

Hij zal zelf geen functie vervullen in de nieuwe partij. FDDV en Pegia zullen strikt gescheiden opereren. "Ik blijf op straat de Lutz van Pegida."