Ex-generaal Turkse luchtmacht ontkent betrokkenheid couppoging

De voormalige generaal van de Turkse luchtmacht Erdal Öztürk ontkent dat hij achter de mislukte staatsgreep van vorige week zat.

Dat heeft nu ook Anadolu bekendgemaakt. Eerder berichtte het Turkse staatspersbureau dat de generaal een bekentenis had afgelegd over zijn betrokkenheid bij de coup. Bij de mislukte staatsgreep kwamen in de nacht van vrijdag op zaterdag 265 mensen om het leven. Er zouden zeker 1.440 mensen gewond zijn geraakt.

Het bericht werd eerder al tegengesproken door private media Haberturk en NTV. Volgens Haberturk heeft Öztürk helemaal geen bekentenis afgelegd. De voormalige luchtmachtbaas zou juist tegen aanklagers hebben gezegd dat hij de coup wilde voorkomen. "Ik ben niet iemand die de couppoging van 15 juli heeft voorbereid of geregisseerd en ik weet niet wie dat wel heeft gedaan", zei Öztürk volgens NTV in zijn getuigenis.

Anadolu publiceerde maandagavond precies dezelfde tekst. Ook zou Öztürk tegen de officier van justitie hebben gezegd dat hij de "parallelle structuur", de beweging van de geestelijke Fethullah Gülen, verdenkt van de poging de regering omver te werpen.

"Maar ik kan niet begrijpen wie zoiets binnen de Turkse strijdkrachten heeft georganiseerd en uitgevoerd. Daar heb ik geen enkel inzicht in. Ik heb me altijd zeer tegen die 'structuur' verzet", zou Öztürk volgens het staatspersbureau ook nog hebben verklaard.

Arrestaties

Öztürk werd afgelopen zaterdag aangehouden wegens betrokkenheid bij de coup, nadat duidelijk werd dat de staatsgreep vooral zou zijn gepleegd door troepen van de luchtmacht. Öztürk werd hoogverraad ten laste gelegd.

De Turkse premier Binali Yildirim liet zaterdagochtend weten dat in totaal 2.839 coupplegers zijn gearresteerd, onder wie ook de commandant Adem die de leiding had op de luchtmachtbasis Malatya, van waaruit het Turkse leger de grenzen met Syrië, Irak en Iran beschermt.

Diyarbakir 

De Turkse politie arresteerden ook honderd officieren op de luchtmachtbasis Diyarbakir in het zuidoosten van Turkije.

De vliegbasis werd het afgelopen jaar vooral gebruikt om luchtoperaties uit te voeren tegen de Koerdische Arbeiderspartij (PKK). Ook in andere militaire bases in de grotendeels Koerdische zuidoostelijke provincies vonden arrestaties plaats.

Video: Dit gebeurde er tijdens en na de mislukte staatsgreep

Gülen

Volgens de Turkse president Reçep Tayyip Erdogan zit Gülen, die sinds 1999 in de Amerikaanse staat Pennsylvania woont, achter de staatsgreep. De Turkse regering verwacht dat de Verenigde Staten zullen meewerken aan zijn uitlevering.

Gülen zelf ontkent elke betrokkenheid bij de mislukte staatsgreep en suggereert dat Erdogan er zelf achter zit om zijn macht te vergroten.

Lees meer over:
Tip de redactie