In Baltimore is opnieuw een agent vrijgesproken voor zijn rol bij de dood van Freddie Gray. Brian Rice had dienst op de dag dat Gray werd gearresteerd en zette hem in de politiebus. Hij maakte de veiligheidsriem van Gray niet vast, verklaarden andere agenten. 

De 41-jarige Rice had de hoogste rang van alle aangeklaagde agenten die betrokken waren bij Gray's dood. Hij werd aangeklaagd voor doodslag, roekeloze mishandeling en wangedrag onder werktijd omdat hij de veiligheidsriem niet had omgedaan bij Gray.

Eerder werd Ceasar Goodson vrijgesproken. Hij bestuurde het busje waarin Gray werd vervoerd en was onder meer aanklaagd voor dood door schuld, doodslag, geweldpleging en wangedrag.

Ook politieman Edward Nero werd vrijgesproken. Nero zou Gray zonder goede reden hebben gearresteerd en vervolgens nalatig zijn geweest, omdat hij er niet voor zorgde dat Gray een gordel omkreeg.

In totaal moeten er zes agenten voor de rechtbank verschijnen. 

Coma

De 25-jarige Gray werd op 12 april 2015 gearresteerd omdat hij volgens de politie een illegaal steekwapen op zak zou hebben.

Hij werd naar het politiebureau vervoerd in een busje, maar bij aankomst kon Gray niet meer ademhalen of praten. Hij belandde in een coma en werd naar een ziekenhuis vervoerd, maar stierf een week later, primair aan de gevolgen van een gebroken nekwervel.

Het letsel zou het gevolg zijn van een 'wilde rit' van de bestuurder. Gray zou daarbij om hulp geroepen hebben, maar deze nooit hebben gekregen. 

De dood van Gray zorgde voor nieuwe protesten van de Black Lives Matter-beweging. Ook waren er rellen en protesten in Baltimore de dagen daarna. 

Video: Protesten tegen politiegeweld in de VS

Overzicht: Protesten tegen politiegeweld in de VS
Overzicht: Protesten tegen politiegeweld in de VS