In Nice is maandag de aanslag herdacht waarbij donderdag 84 mensen omkwamen. Premier Valls was in Nice op de boulevard aanwezig bij de herdenking en werd door de menigte toegeroepen. Omstanders riepen 'moordenaar' en 'treed af'. 

President Francois Hollande was samen met minister van Binnenlandse Zaken Cazeneuve in Parijs bij de herdenking. Ook daar werden dingen geroepen. 

Er heerst onvrede in Frankrijk over het huidige terreurbeleid. Minister Valls zei eerder in reactie over de aanslag in Nice dat het Franse volk "moet leren leven met terreur" en dat "tijden zijn veranderd". 

Naast de minuut stilte ter nagedachtenis aan de slachtoffers werd er ook geapplaudisseerd ter ere van hen. 

Ook op andere plekken in het land werd een minuut stilte gehouden. 

Ongepast

Minister van Binnenlandse Zaken Bernard Cazeneuve nam voorafgaand aan de minuut het woord en noemde de timing van de kritiek ongepast. "We hebben onmiddellijke tirades zien opduiken en ik vind het persoonlijk schokkend en treurig. Het is niet chic in deze context", aldus de minister.

In een peiling van dagblad Le Figaro gaf 33 procent van de ondervraagden aan vertrouwen te hebben in de regering als het gaat om terreurbestrijding. Na de twee aanslagen van vorig jaar lag dat percentage nog op ruim 50 procent. "De regering belooft ons van alles, maar er komt niets van terecht", zei een inwoner van Nice.

Valls is niet de enige in de regering die sinds de aanslag van vorige week kritiek te verduren krijgt. Volgens oppositieleider Nicolas Sarkozy is de Franse regering niet in staat de veiligheid in het land te garanderen. Hij wil dat alle mensen met een buitenlands paspoort en banden met islamitisch extremisme het land worden uitgezet.

Video: Minister Valls uitgejoeld in Nice

Minister Valls uitgejoeld bij herdenking Nice
Minister Valls uitgejoeld bij herdenking Nice

Nationale rouw

De 31-jarige dader Mohamed Lahouaiej Bouhlel uit Tunesië reed donderdagavond met een vrachtwagen in op een grote menigte op de promenade in Nice. Na bijna twee kilometer schoot de politie hem uiteindelijk dood.

Bij de aanslag in Nice kwamen 84 mensen om het leven. Nog zeker 52 gewonden liggen in kritieke toestand in het ziekenhuis. Onder de doden bevonden zich tien kinderen. In totaal raakten 202 mensen gewond. In Frankrijk zijn zaterdag, zondag en maandag dagen van nationale rouw.

Nog achttien gewonden verkeren in levensgevaar, onder wie een kind, meldde de minister van Volksgezondheid, Marisol Touraine, zondag.

De Franse minister van Binnenlandse Zaken Bernard Cazeneuve heeft maandag gezegd dat er nog geen bewijs is gevonden dat Bouhlel contact had met terroristische organisaties. Islamitische Staat (IS) heeft de aanslag opgeëist, maar volgens de minister zijn er twijfels of de dader ook daadwerkelijk contact heeft gehad met de terreurbeweging.