Zeker drie politieagenten gedood door schutter in Kazachstan

In de Kazachstaanse stad Almaty zijn maandag zeker vier politieagenten en een burger gedood door één schutter bij een aanval op een politiebureau. Er is een anti-terreuroperatie aan de gang. 

Volgens het ministerie van Binnenlandse Zaken is de verdachte opgepakt. De schutter heeft volgens de Kazachstaanse veiligheidsdienst al eens vastgezeten en had mogelijk banden met salafisten.

Er zouden meerdere agenten gewond zijn geraakt. In totaal zouden nog acht mensen in kritieke toestand in het ziekenhuis liggen. Ooggetuigen zouden meerdere schoten hebben gehoord in het centrum van Almaty en een man met een wapen voorbij zien lopen.  

Het motief van de dader is nog onduidelijk. Russische persbureau's melden op basis van bronnen binnen de politie dat het gaat om ''religieus extremisme''.

De autoriteiten in Almaty hebben gezegd dat de stad door terrorisme wordt bedreigd en hebben de bevolking gevraagd binnen te blijven.

Video: Vermoedelijke schutter Kazachstan opgepakt 

Islamistische militanten

Op 5 juni werden een legerbasis en twee wapenwinkels aangevallen in Kazachstan. Hierdoor kwamen negentien mensen om het leven. Volgens Binnenlandse Zaken was de dader een islamistische militant.

In het land hebben zich sinds april meerdere geweldsincidenten voorgedaan. Er heerst ontevredenheid sinds het land enkele landhervormingen heeft voorgesteld, maar ook bredere maatschappelijke problemen spelen een rol.

Kazachstan is bijna zeventig keer groter dan Nederland en telt 18 miljoen inwoners. Daarvan is ongeveer 70 procent islamitisch en 25 procent christelijk.

Lees meer over:
Tip de redactie