De schutter die zondag in de Amerikaanse stad Baton Rouge drie agenten doodschoot heeft bij de Amerikaanse mariniers gediend. De schutter is geïdentificeerd als de 29-jarige Gavin Long uit Kansas City. 

Dat meldt CNN. Long zat een jaar in Irak. Hij zou de aanslag hebben gepleegd op zijn verjaardag. 

Op sociale media zijn YouTube-filmpjes te vinden van Long waarin hij zegt dat hij klaar is met de manier waarop donkere mensen worden behandeld. Long, zelf ook donker, was naar eigen zeggen aanwezig bij het protest tegen politiegeweld in Dallas. De vijf agenten die bij het protest werden doodgeschoten noemt Long gerechtigheid.

Geweld en financiële druk waren volgens Long het enige dat nog kan helpen om voor verandering te zorgen. In een ander filmpje verklaart hij dat mocht hem iets overkomen het bekend moet zijn dat hij niet tot een beweging behoort.

De politie verklaart dat het motief van Long nog niet duidelijk is.

Video: Schutter roept in video op tot geweld

Schutter Baton Rouge riep al eerder op tot geweld in VS
Schutter Baton Rouge riep al eerder op tot geweld in VS

Val

Bij de schietpartij zondag kwamen drie agenten om. Drie anderen zijn gewond geraakt. De schietpartij in de staat Louisiana vond op ongeveer een kilometer van het politiebureau plaats. Long lokte de agenten mogelijk in een val door zelf het alarmnummer te bellen.

De dader is door de politie doodgeschoten. De politie zocht nog een tijdje naar mogelijke handlangers, maar concludeerde dat hij waarschijnlijk alleen had gehandeld.

Video: Agenten neergeschoten in Baton Rouge

Agenten neergeschoten in Baton Rouge
Agenten neergeschoten in Baton Rouge

Onrustig

De stad is al ruim een week onrustig nadat een donkere man werd doodgeschoten door de politie. De 37-jarige Alton Sterling kwam om het leven door meerdere politiekogels die van dichtbij werden afgevuurd. Omstanders maakten beelden van het incident en verspreidden die via social media.

De beelden, ook die van andere, soortgelijke incidenten, leidden tot woede over de manier waarop politieagenten vaak donkere verdachten tegemoet treden.

In Dallas in Texas opende eerder deze maand een legerveteraan het vuur op politieagenten tijdens een demonstratie tegen politiegeweld. Daarbij werden vijf agenten gedood en negen anderen verwond. 

Obama

President Barack Obama veroordeelde de aanval in een verklaring ten scherpste en sprak van een "laffe en verwerpelijke aanval". "Voor de tweede keer in twee weken zijn agenten gedood die hun werk doen en iedere dag hun leven voor ons op het spel zetten", zei Obama.

"Dit zijn aanvallen op ambtenaren, op de rechtsstaat en onze beschaafde samenleving en die moeten ophouden. Het is het werk van lafaards." Obama roept de burgers op om kalm te blijven.