In de Amerikaanse stad Baton Rouge zijn meerdere politieagenten neergeschoten. Volgens een politiewoordvoerder zijn daarbij zeker drie agenten overleden.

Drie andere agenten raakten gewond, meldt de East Baton Rouge Sherrif's Office via Twitter. Daarvan is een agent nog in levensgevaar.

De schietpartij in de staat Louisiana vond op ongeveer een kilometer van het politiebureau plaats. De dader is door de politie doodgeschoten.

CNN meldt dat de schutter is geïdentificeerd als de 29-jarige Gavin Long uit Kansas City. Hij zou de aanslag hebben gepleegd op zijn verjaardag. Over een motief is nog niets bekend. Long heeft als marinier in het Amerikaanse leger gediend. Hij zat een jaar in Irak.

Afgezet

Eerder werd door Amerikaanse media gemeld dat er nog twee daders op de vlucht zouden zijn. Een woordvoerder van de politie meldde rond 22.00 uur (Nederlandse tijd) echter dat ervan wordt uitgegaan dat er maar één dader was.  

De politie heeft het gebied rond de schietpartij afgezet. Met behulp van een robot wordt onderzocht of er ook explosieven aanwezig zijn in het gebied waar werd geschoten.

Video: Politie neergeschoten in Baton Rouge

Agenten neergeschoten in Baton Rouge
Agenten neergeschoten in Baton Rouge

Onrustig

De stad is al ruim een week onrustig nadat een donkere man werd doodgeschoten door de politie. De 37-jarige Alton Sterling kwam om het leven door meerdere politiekogels die van dichtbij werden afgevuurd.

Omstanders maakten beelden van het incident en verspreidden die via social media.

De beelden, ook die van andere, soortgelijke incidenten, leidden tot woede over de manier waarop politieagenten vaak zwarte verdachten tegemoet treden.

In Dallas in Texas opende eerder deze maand een legerveteraan het vuur op politieagenten tijdens een demonstratie tegen politiegeweld. Daarbij werden vijf agenten gedood en negen anderen verwond. 

Obama

President Barack Obama veroordeelde de aanval in een verklaring ten scherpste en sprak van een "laffe en verwerpelijke aanval". "Voor de tweede keer in twee weken zijn agenten gedood die hun werk doen en iedere dag hun leven voor ons op het spel zetten", zei Obama.

"Dit zijn aanvallen op ambtenaren, op de rechtsstaat en onze beschaafde samenleving en die moeten ophouden. Het is het werk van lafaards."

Video: Agenten zetten gebied af en condoleren elkaar na overlijden collega's

Agenten zetten gebied af en condoleren elkaar na overlijden collega's
Agenten zetten gebied af en condoleren elkaar na overlijden collega's