Terreurgroep Islamitische Staat (IS) heeft zaterdag de verantwoordelijkheid voor de aanslag van donderdagavond in het Franse Nice opgeëist.

Dat is bekendgemaakt via het eigen persbureau van IS, Amaq. 

Bij de aanslag in Nice kwamen 84 mensen om het leven. In totaal raakten 202 mensen gewond. Volgens IS is de aanslag uitgevoerd door een "soldaat van Islamitische Staat, die heeft gereageerd op onze oproep om landen die onderdeel zijn van coalitie tegen IS te treffen".

Mohamed Lahouaiej Bouhlel, de dader die door de politie werd doodgeschoten, is een 31-jarige man uit Tunesië. Hij reed donderdagavond met een grote vrachtwagen op mensen in die op de boulevard de nationale feestdag Quatorze Juillet aan het vieren waren.

Bouhlel lijkt "in korte tijd zeer snel te zijn geradicaliseerd", laat de Franse minister van Binnenlandse Zaken zaterdagmiddag weten. De Franse premier Manuel Valls meldde vrijdagavond al dat de man zeer waarschijnlijk gelieerd zou zijn aan radicale islamitische kringen.

Bouhlel zou psychologische problemen hebben gehad een aantal jaren voordat hij in 2005 van Tunesië naar Frankrijk vertrok. Dat vertelt zijn zus aan Reuters. Ze zegt dat Bouhlel meerdere keren een psycholoog heeft bezocht in zijn thuisland.

Aanhoudingen

De Franse politie heeft vrijdag en zaterdag in totaal vier mensen aangehouden in verband met de aanslag. 

Volgens persbureau AFP heeft de politie verder nog geen mededelingen gedaan over de aanhouding. Een van de verdachten zou vrijdag al aangehouden zijn; de andere drie arrestaties vonden zaterdagochtend plaats.

Ook de ex-vrouw van de dader, die eerder werd opgepakt voor verhoor, zit nog vast.

Video: Franse politie arresteert verdachte Nice

Franse politie arresteert verdachte Nice
Franse politie arresteert verdachte Nice

Verkeersruzie

Bouhlel was een bekende van de politie, hij had een strafblad en was eerder veroordeeld voor huiselijk geweld. In maart werd hij veroordeeld tot een voorwaardelijke gevangenisstraf van een half jaar wegens gebruik van geweld bij een verkeersruzie.

Bouhlel gooide een houten pallet naar iemand na een verkeersongeval. Hij was eerder getrouwd, maar inmiddels gescheiden en had kinderen. 

Justitie stelde vrijdagmiddag dat Bouhlel niet bekend stond als geradicaliseerd en niet bekend was bij de Franse veiligheidsdiensten. Uit onderzoek is nog niet gebleken wat zijn motief is geweest.