'Politie Nice houdt vier mensen aan in verband met aanslag op boulevard'

De Franse politie heeft vrijdag en zaterdag in totaal vier mensen aangehouden in verband met de aanslag op de boulevard van Nice, donderdagavond. Hierbij kwamen zeker 84 mensen om het leven.

Volgens persbureau AFP heeft de politie verder nog geen mededelingen gedaan over de aanhouding. Een van de verdachten zou vrijdag al aangehouden zijn; de andere drie arrestaties vonden zaterdagochtend plaats.

Ook de ex-vrouw van de dader, die eerder werd opgepakt voor verhoor, zit nog vast.

De dader, die door de politie werd doodgeschoten, reed donderdagavond met een grote vrachtwagen op mensen in die op de boulevard de nationale feestdag Quatorze Juillet aan het vieren waren. De dader zou zeer waarschijnlijk gelieerd zijn aan radicale islamitische kringen, meldde de Franse premier Manuel Valls vrijdagavond.

Eerder stelde justitie wel de aanslag als een daad van terrorisme te beschouwen. De aanslag is officieel nog niet opgeëist. De dader is een 31-jarige man uit Tunesië.

Nederlandse kinderen

Nog zeker 52 gewonden liggen in kritieke toestand in het ziekenhuis na de dodelijke aanslag in Nice donderdagavond. Onder de doden bevonden zich tien kinderen. In totaal raakten 202 mensen gewond.

Onder de gewonden zijn twee Nederlandse kinderen. Het gaat volgens het ministerie van Buitenlandse Zaken om een meisje van 14 en een jongen van 9 jaar. Ze zijn opgenomen in een ziekenhuis. Over de ernst van hun verwondingen worden geen mededelingen gedaan.

Verkeersruzie

Dader Mohamed Lahouaiej Bouhiel was een bekende van de politie, hij had een strafblad en was eerder veroordeeld voor huiselijk geweld. In maart werd hij veroordeeld tot een voorwaardelijke gevangenisstraf van een half jaar wegens gebruik van geweld bij een verkeersruzie.

Bouhlel gooide een houten pallet naar iemand na een verkeersongeval.

Hij was eerder getrouwd, maar inmiddels gescheiden en had kinderen. 

Onduidelijk motief

Justitie stelde vrijdagmiddag dat Bouhlel niet bekend stond als geradicaliseerd en niet bekend was bij de Franse veiligheidsdiensten. Uit onderzoek is nog niet gebleken wat zijn motief is geweest.

Vanwege de feestdag, die de eenheid van het land moet benadrukken, waren donderdagavond in Nice dertigduizend mensen op de been.

Lees meer over:
Tip de redactie