Tientallen doden en gewonden bij hevige onrust in Istanbul en Ankara

Na de poging van een staatsgreep vrijdagavond in Turkije door een deel van het leger zijn veel mensen de straat opgegaan in de steden Ankara en Istanbul. Daarbij zijn zestig personen omgekomen en er zijn meer dan 150 gewonden.

Zeventien politiemensen van een speciale eenheid zijn gedood bij een luchtaanval in de hoofdstad, aldus staatspersbureau Anadolu. Ook zou een persoon zijn omgekomen bij een explosie nabij het parlementsgebouw. Er klinken schoten en er zijn berichten van explosies.

Militaire helikopters hebben onder meer het vuur geopend op het gebouw van de inlichtingendienst in Turkije. Het gebouw van staatszender TRT zou korte tijd in handen zijn gevallen van de coupplegers.

Ook zijn er tanks en schoten waargenomen bij het parlementsgebouw en het presidentiële paleis in Ankara. Volgens Turkse media zou er op die tanks geschoten zijn vanuit de lucht met F16-straaljagers. Ook bij de twee grote luchthavens in de belangrijkste steden zijn schoten gehoord.

Video: Parlementsgebouw Turkije gebombardeerd

Straaljager

Volgens de zender NTV zou een Turkse F-16 straaljager een militaire helikopter die werd gebruikt door de coupplegers neer hebben geschoten. De Turkse premier Binali Yildirim heeft rond 2.00 uur Nederlandse tijd een vliegverbod uitgevaardigd boven de hoofdstad.

Bruggen over de Bosporus, de zeestraat die de Europese en Aziatische kant van Istanbul van elkaar scheidt, zijn grotendeels afgesloten voor het verkeer. Zaterdagochtend gaven soldaten op de Borporusbrug zich over en liep weg bij de door hun opgezette barricade. Volgens de BBC zijn er wel meerdere gewonden gevallen op de Bosporusbrug.

Video: Soldaten worden overmeesterd

Afgeslagen

De Turkse overheid heeft beloofd de coup met geweld neer te slaan als dat nodig is. Rond 2.00 uur zou de coup zijn afgeslagen door de Turkse overheid, dat maakte premier Binali Yildirim bekend.

Video: Aanhangers Erdogan proberen tank tegen te houden

Lees meer over:
Tip de redactie