'Saudi-Arabië speelde geen rol bij aanslagen 9/11'

Saudi-Arabië speelde geen rol bij de aanslagen op 11 september 2001 in New York. Tot die conclusie is de Amerikaanse veiligheidsdienst gekomen na het lezen van 28 geclassificeerde pagina's over de aanslagen op het World Trade Center.

Dat laat een woordvoerder van het Witte Huis vrijdagavond (Nederlandse tijd) weten.

"Het bevestigt wat we al lange tijd dachten: Saudi-Arabië is niet medeplichtig aan de aanslagen." De tekst van de 28 pagina's is vrijdag naar het Amerikaanse Congres gestuurd.

Publicatie

De CIA kondigde vorige maand aan dat een publicatie van de stukken aanstaande is. Het gaat om een niet eerder gepubliceerd deel van een rapport uit 2002. Het rapport staat centraal in een conflict over de vraag of Amerikaanse burgers de Saudische regering zouden mogen aanklagen vanwege de gebeurtenissen op 11 september 2001.

De Amerikaanse Senaat keurde 17 mei een wet goed waardoor families van slachtoffers van de aanslagen een rechtszaak mogen beginnen tegen de Saudische regering, maar de Amerikaanse regering dreigde daarop met een veto.

Uit de wereld

"We hopen dat de conclusie van de veiligheidsdienst voor eens en voor altijd de betrokkenheid van de Saudische regering uit de wereld heeft geholpen", laat de Saudische ambassadeur in Amerika in een reactie weten.

"Sinds 2002 hebben verschillende overheidsinstanties, waaronder de CIA en de FBI, de geclassificeerde pagina's onderzocht en geconcludeerd dat noch de Saudische regering, noch andere Saudische autoriteiten achter de aanslagen zaten. We hopen dat onze intenties of onze vriendschap met de Verenigde Staten niet meer in twijfel worden getrokken."

De regering in Saudi-Arabië heeft altijd ontkend ook maar iets te maken te hebben met de aanslagen. Een groot deel van de daders is afkomstig uit het land. 

Bij de aanslagen kwamen bijna drieduizend mensen om het leven.

Tip de redactie