Vermoord Brits parlementslid Jo Cox in besloten kring begraven

Het Britse parlementslid Jo Cox is vrijdag in besloten kring begraven in West Yorkshire. Cox werd op 16 juni neergeschoten en gestoken door een man en overleed aan haar verwondingen.  

Familie en vrienden hebben tijdens een ceremonie afscheid genomen van Cox, die namens de Labourpartij in het Britse Parlement zat.

Honderden mensen verzamelden zich langs de weg waar de lijkwagen langs reed om hun respect aan de politica te betuigen. Onder luid applaus werden bloemen naar de auto gegooid.

De familie van Cox laat weten overweldigd te zijn door het medeleven van de Britten.

Verdachte

De verdachte van de moord op de Britse politica, de 52-jarige Thomas Mair, staat 14 november voor de rechter. Bij de aanslag raakte ook een 77-jarige man gewond, die Cox te hulp schoot.

Ooggetuigen verklaarden dat de man die Cox neerstak- en schoot "Britain First" schreeuwde. Britain First is een radicaalnationalistische partij, een afsplitsing van de British National Party.

Cox was een fervent tegenstander van de Brexit. Britain First steunt de stap van het Verenigd Koninkrijk om uit de Europese Unie te stappen. Het motief voor de aanval is nog onduidelijk. De politie doet daar onderzoek naar.

Video: Vermoorde Britse parlementslid Jo Cox in besloten kring begraven

Lees meer over:
Tip de redactie