May wil 'gezamenlijk Brits plan' voordat procedure Brexit start

De nieuwe Britse premier Theresa May wil Artikel 50, met daarin de vertrekprocedure uit de EU, pas in werking laten treden als er een akkoord is voor een plan dat voor alle landen goed uitpakt.

Dat zei ze vrijdag na een gesprek met de Schotse premier Nicola Sturgeon. 

Nadat bekend werd dat een meerderheid voor de Brexit had gestemd, zei de Schotse premier dat een referendum over een mogelijke afsplitsing van de Verenigd Koninkrijk een optie zou kunnen zijn. In Schotland stemde een meerderheid tegen een Brexit. Het land wil een mogelijk vertrek uit de Europese Unie voorkomen.

De premier zei daarnaast dat haar regering met Brussel wil bespreken of Schotland in de EU kan blijven. Ook kondigde zij stappen aan om een nieuw referendum over een afscheiding te organiseren.

Vrijdag benadrukte Sturgeon echter "dat het fout zou zijn om een referendum te blokkeren als het volk hierom zou vragen". 

May zegt daarentegen dat er een deal moet komen waar alle landen mee uit de voeten kunnen. "Ik ben bereid om te luisteren naar de opties en heb ook verduidelijkt dat ik wil dat de Schotse regering aan die gesprekken meedoet", aldus May.

Video: May wil 'gezamenlijk Brits plan' voordat Brexit wordt gestart

Kans gehad

Ook benadrukte May dat de Schotten in 2014 hun kans hebben gehad om af te splitsen, toen werd tegen onafhankelijkheid gestemd mede omdat er een apart EU-lidmaatschap zou moeten worden aangevraagd. 

Niet alleen Schotland zei na de uitslag van het Brexit referendum dat er wordt gekeken naar alternatieve opties. In Noord-Ierland heeft de nationalistische partij Sinn Féin inmiddels al gevraagd om een stemming over afsplitsing van de Britten en samenvoeging met Ierland, om zo bij de Europese Unie te blijven.

Tip de redactie