Publicatie over rol Saudi-Arabië bij aanslagen 9/11 aanstaande

De Verenigde Staten geven naar verwachting vrijdag 28 pagina's vrij van een rapport over de aanslagen op 11 september 2001 waarin de regering van Saudi-Arabië wordt vrijgepleit van elke verantwoordelijkheid.

Dat melden CNN en The Hill op basis van bronnen.

Amerikaanse Congresleden krijgen donderdag (lokale tijd) een redigeerde versie van de tekst te lezen. Vrijdag wordt een publieke versie openbaar gemaakt, laat een belangrijk lid van een Democratische inlichtingencommissie weten aan The Hill

De CIA kondigde vorige maand aan dat een publicatie van de stukken aanstaande is. "Ik verwacht dat de 28 pagina's worden vrijgegeven en ik steun de publicatie van deze documenten", zei CIA-directeur John Brennan in een interview met de Saudische nieuwszender Arabiya TV. "Iedereen zal het bewijs zien dat de Saudische regering niets met 11 september te maken had", zei hij.

Het nog niet gepubliceerde deel van het rapport uit 2002 staat centraal in een conflict over de vraag of Amerikanaanse burgers de Saudische regering zouden mogen aanklagen vanwege de gebeurtenissen op 11 september 2001.

Rechtszaak

De Amerikaanse Senaat keurde 17 mei een wet goed waardoor families van slachtoffers van de aanslagen een rechtszaak mogen beginnen tegen de Saudische regering, maar de Amerikaanse regering heeft gedreigd met een veto.

De regering in Saudi Arabië ontkent ook maar iets te maken te hebben met de aanslagen. Een groot deel van de daders is afkomstig uit het land. Bij de aanslagen kwamen bijna drieduizend mensen om het leven.

Tip de redactie