'IS meldt dood Tsjetsjeense commandant'

Terreurgroep Islamitische Staat meldt dat commandant Omar al-Shishani, bijgenaamd Omar de Tjsetjseen, is overleden.

Het persbureau Amaq, dat banden heeft met IS, meldde woensdag dat al-Shishani zou zijn omgekomen.

Persbureau Reuters kan het nieuws niet bevestigen, maar zegt dat het gebruikelijk is dat IS via het persbureau nieuws naar buiten brengt. 

De omstandigheden van zijn dood zijn niet duidelijk. In maart meldde het Amerikaanse Pentagon dat al-Shishani om het leven kwam bij luchtaanvallen in Syrië door de internationale coalitie tegen IS. Later werd dit nieuws ontkracht, omdat al-Shishani alleen zwaargewond zou zijn geraakt.

Amaq meldt dat het IS-kopstuk omkwam bij recente gevechten in de Iraakse stad Shirqat, ten zuiden van Mosul. Het Syrische observatorium van mensenrechten, een Britse nieuwsbron, zegt echter zeker te weten dat al-Shishani bij een internationale luchtaanval in Syrië omkwam.

“Hij raakte zwaargewond en is kort daarna overleden,” zegt het hoofd van het observatorium tegen The GuardianVolgens hem heeft IS bewust lange tijd niets over zijn dood naar buiten gebracht zodat het de tijd had om een opvolger aan te wijzen.

Prijs

Volgens de VS gold al-Shishani als één van de belangrijkste commandanten binnen de terreurgroep. Het Pentagon noemde hem “oorlogsminister” van IS en zette een prijs van vijf miljoen dollar op zijn hoofd.

De rossige al-Shishani werd geboren in 1986 in Georgië dat toen nog deel uitmaakte van de Sovjet-Unie.

Woensdag meldde het ministerie van Buitenlandse Zaken ook de dood van Umar Chalifa, een van de regionale commandanten van Islamitische Staat.

Lees meer over:
Tip de redactie