Stationschef erkent fout die treinongeluk Italië veroorzaakte

De treinbotsing in Italië waarbij dinsdag 27 mensen om het leven kwamen, is veroorzaakt door een verkeerd gegeven groen sein.

Dat erkent de stationschef die hier verantwoordelijk voor was in de Italiaanse krant La Stampa. Volgens Vito Piccarreta "was er verwarring doordat de treinen allebei vertraging hadden." 

De twee treinen reden elkaar dinsdag in hoge snelheid tegemoet op een enkel spoor tussen Bari en Barletta. Door de botsing werden meerdere wagons volledig verwoest. De reddingsactie nam veel tijd in beslag omdat er veel mensen uit de treinwagons moesten worden gered. Naast de 27 doden vielen er ook meer dan vijftig gewonden. 

Piccarreta vindt dat het ongeluk niet alleen zijn schuld is. "Iedereen beschuldigt mij, maar ik ben ook slachtoffer", zegt hij tegen de krant. Hij is door zijn baas geschorst.

Video: Tientallen doden en gewonden bij treinbotsing Italië

Reconstructie

De Italiaanse krant maakte een reconstructie waaruit blijkt dat de twee treinen beide vertraging hadden, waardoor een derde trein werd ingezet op het traject van Bari naar Barletta. De derde trein werd mogelijk over het hoofd gezien toen er een groen sein werd gegeven.

De krant schrijft dat er nog vele vragen zijn over de toedracht van het ongeluk. Zo was er een vernieuwd beveiligingssysteem dat zou moeten opmerken dat er twee treinen op één spoor rijden. De stationschef van het nabijliggende station Corato had dit ook op moeten merken.

Verouderd 

Daarnaast reden de treinen op een verouderd spoor, dat mogelijk al vernieuwd had moeten worden met geld dat daarvoor beschikbaar is gesteld.

Het officiële onderzoek naar de toedracht van het ongeluk loopt nog.

Lees meer over:
Tip de redactie