Bij de vorming van een nieuw kabinet heeft de gisteren benoemde Britse premier Theresa May drie bewindslieden ontslagen. Het gaat onder meer om minister van Justitie Michael Gove, die zelf een gooi deed naar het premierschap. 

Volgens The Guardian zijn ook onderwijsminister Micky Morgan en de minister van Cultuur John Whittingdale naar huis gestuurd, net als Kamervoorzitter Oliver Letwin. 

In een verklaring van Downing Street staat dat de kabinetsleden donderdagochtend zijn ontslagen. 's Middags werd bekendgemaakt dat Justine Greening is aansgesteld als nieuwe minister van Onderwijs. De overige kandidaten zijn nog niet bekend. 

Michael Gove verschilde in het vorige kabinet onder premier David Cameron geregeld van mening met Theresa May, die toen minister van Binnenlandse Zaken was. Ze hadden een conflict over religieuze extremisten. Nadat Cameron zijn vertrek had aangekondigd, stelde Gove zich net als May kandidaat als premier, maar hij verloor in de tweede stemronde.

Minister voor Noord-Ierland Theresa Villier heeft zelf via Facebook haar vertrek aangekondigd en bedankt voor een andere ministerspost. Het is onduidelijk wie haar opvolgt.

Chef-Brexit

Oliver Letwin was tevens door Cameron aangesteld als chef-Brexit en hij zou de uittreding van het Verenigd Koninkrijk uit de Europese Unie begeleiden. Die post is nu voor de euroscepticus David Davis.

Na haar beëdiging woensdagavond stelde May direct een aantal nieuwe minister aan. Zo vervult Philip Hammond die functie van minister van Financiën. Boris Johnson, campagneleider van het Brexit-kamp, wordt minister van Buitenlandse Zaken. 

Minister van Gezondheidszorg Jeremy Hunt blijft op zijn post.