Beruchte Italiaanse maffiabaas Provenzano (83) gestorven

Een van de beruchtste Italiaanse maffiabazen, Bernardo Provenzano (83), is in een ziekenhuis in Milaan gestorven. Dit is woensdag meegedeeld door gevangenisautoriteiten.

Provenzano was het omstreden hoofd van de Siciliaanse Cosa Nostra van 1993 tot en met zijn arrestatie in 2006. Het lukte hem om 43 jaar uit handen van de politie te blijven.

Agenten arresteerden de 'baas der bazen' van de georganiseerde Italiaanse misdaad uiteindelijk in een boerderij nabij Corleone op het eiland Sicilië. Hij werd later op de dag naar een gevangenis in Palermo gebracht.

Provenzano maakte als jonge huurmoordenaar al naam in Corleone, een stad vlakbij Palermo die bekend werd door de Godfather-films.

Video: Provenzano in beeld

Moord op Falcone

Provenzano's bijnaam was 'Binnu de tractor', omdat hij vijandelijke maffialeden zonder pardon vermoordde. Provenzano werd, al jaren voordat de politie hem pakte, bij verstek veroordeeld tot levenslange gevangenisstraf voor zijn rol in een aantal van de gruwelijkste maffiamoorden in de Italiaanse geschiedenis.

Hij wordt onder meer verantwoordelijk gehouden voor de moord op de anti-maffiarechters Giovanni Falcone en Paolo Borsellino in 1992.

Lees meer over:
Tip de redactie