David Cameron dient ontslag in bij koningin Elizabeth

David Cameron heeft woensdag zijn ontslag als Brits premier ingediend bij koningin Elizabeth, zij accepteerde dat ontslag. Eerder nam Cameron al afscheid van het parlement.

De laatste toespraak van Cameron als premier duurde ruim een half uur. In de speech deelde hij nog een keer een sneer uit naar zijn rivalen, keek hij terug op zijn nalatenschap en verklaarde hij de Downing Street 10-poes Larry de liefde.

Cameron oogde ontspannen tijdens zijn optreden in het parlement. "Mijn agenda vandaag is opvallend leeg", zei hij, terwijl hij keek naar zijn vrouw en kinderen. De premier haalde uit naar zijn politieke rivaal Jeremy Corbyn, de leider van Labour die onder vuur ligt voor de zwakke campagne die hij voerde om het Verenigd Koninkrijk in de EU te houden.

"Wij van de Conservatieven hebben een strak plan uitgevoerd: ik heb mijn ontslag aangeboden, we hebben genomineerd, strijd gevoerd en een winnaar gekozen. Labour moet echter nog bedenken wat de regels van de competitie gaan worden', aldus Cameron.

Monty Python

De premier vergeleek Corbyn met de Black Knight uit de film Monty Python and the Holy Grail, die ook niet erkent dat hij zwaargewond is en eigenlijk verder kan vechten. "Het is maar een vleeswond", roept de ridder als zijn beide armen en benen zijn afgehakt.

De Britse politicus stelde vooral kat Larry te gaan missen, die behoort tot het personeel van zijn ambtswoning Downing Street 10.  Daarna grepen vele tientallen parlementsleden de gelegenheid aan om Cameron te bedanken voor zijn inzet.

Jeremy Corbyn 

Ook Labourleider Jeremy Corbyn prees Cameron voor zijn werk en wenste hem veel succes. "Hoewel we het vaak oneens waren, kan ik niet ontkennen dat de premier in zes jaar veel heeft bereikt." Als voorbeeld noemde hij het homohuwelijk, dat met steun van Labour door het parlement werd geloodst. 

In totaal stelde Corbyn 196 vragen aan de premier. "En zijn opvolger zal er nog veel meer krijgen."

Brexit

Cameron stapt op als gevolg van de uitslag met het Brexit-referendum op 23 juni, waarbij een meerderheid van de Britse bevolking voor een vertrek uit de Europese Unie stemde.

Als tegenstander van een Brexit adviseert Cameron zijn opvolger "zo nauw mogelijk met de EU te blijven samenwerken." Ook bekijkt de regering hoe EU-burgers in het Verenigd Koninkrijk kunnen blijven. 

Over krititek op het referendum en de uitslag hiervan antwoordde de premier: "We hebben de bevolking een belofte gedaan, daar moeten we ons nu aan houden."

Opvolger

Camerons opvolger Theresa May zal woensdag haar intrek nemen in Downing Street 10, de ambtswoning van de Britse premier.

Video: Hoe de Brexit Cameron opbrak

 

Tip de redactie