Elf Nederlanders geëvacueerd uit Zuid-Sudan

Elf Nederlanders zijn woensdag geëvacueerd vanuit Zuid-Sudan. Ze zijn aan boord van een Duits vliegtuig overgebracht van de hoofdstad Juba naar Kampala, de hoofdstad van Oeganda.

Dat laat het ministerie van Buitenlandse Zaken weten. Minister Koenders zegt "de Duitsers zeer erkentelijk te zijn voor hun hulp". Hij is blij dat de evacuatie goed is verlopen.

De Nederlanders worden opgevangen in Entebbe, 35 kilometer ten zuiden van Kampala, door personeel van de Nederlandse ambassade in Oeganda

Buitenlandse Zaken was woensdag al voornemens om Nederlanders uit het onveilige Zuid-Sudan te halen. In het land strijden aanhangers van president Salva Kiir op de vuist met aanhangers van vice-president Riek Machar. De situatie in het land is hierdoor zeer onvoorspelbaar.

Vanwege de veiligheidssituatie is er woensdag besloten om een evacuatie van Nederlanders op te zetten. Duitsland zei na overleg ruimte te hebben in een militair vliegtuig. Nederlanders in Zuid-Sudan zijn door de ambassade dringend geadviseerd om van deze gelegenheid gebruik te maken om het land te verlaten. 

Honderd Nederlanders

In Zuid-Sudan staan honderd Nederlanders bij de ambassade geregistreerd. Elf Nederlanders hebben woensdag aan de oproep gehoor gegeven. Een deel van de Nederlanders blijft in het land. De rest vertrekt of is al op eigen gelegenheid vertrokken, aldus het ministerie. De ambassade staat voortdurend met hen in contact.

Minister Koenders zei eerder al aan dat Nederland zich grote zorgen maakt over de plotselinge uitbraak van geweld en het directe gevaar hiervan voor de inwoners. Het ministerie staat in nauw contact met de betrokken autoriteiten van de Europese Unie en de Verenigde Staten. Ook is er contact met mensen in de regio.

Naast eventuele specifieke sancties en een wapenembargo zou de VN-Veiligheidsraad wat Koenders betreft ook een beslissing moeten nemen over de rol van de VN-missie UNMISS en initiatieven die de Zuid-Soedanese burgers maximaal beschermen.

VS

De VS zendt veertig extra militairen naar Juba om daar Amerikaanse diplomaten en medewerkers te beschermen tegen de vijandelijkheden in de hoofdstad.

De Amerikaanse ambassade organiseerde al vluchten om medewerkers met minder belangrijke functies en Amerikaanse burgers uit Zuid-Sudan weg te halen, aangezien commerciële vluchten nog steeds geannuleerd zijn.

Video: Troepen vechten in Zuid-Sudan

Save the Children

Een medewerker van hulporganisatie Save the Children zegt woensdag dat de humanitaire situatie in Juba snel verslechterd. "Er liggen lichamen op straat en winkels zijn geplunderd", aldus Peter Walsh. "Ook de markten zijn gesloten en mensen staan in de rij voor voedsel. Gezinnen zijn wanhopig op zoek naar manieren om de stad uit te komen." 

Volgens Save the Chlidren zijn zeker 42.000 mensen op de vlucht geslagen. Tienduizenden mensen hebben nauwelijks toegang tot voedsel en water.

Staakt-het-vuren

De vice-president van Zuid-Sudan, Riek Machar, heeft zijn troepen teruggetrokken uit Juba. Dat laat zijn woordvoerder weten. Hij zou niet op oorlog uit zijn. Maandag werd een staakt-het-vuren bereikt dat een einde maakte aan vijf dagen vol geweld.

"We hebben onze troepen teruggetrokken om verdere confrontatie te voorkomen", aldus de woordvoerder. Ze zullen wegblijven uit Juba zolang details rond het staakt-het-vuren nog niet zijn uitgewerkt.

Aanhangers van Machar raakte vrijdag in gevecht met de troepen van de zittende president Salva Kiir.

In september 2015 sloten president Kiir en Machar nog een vredesdeal om zo als nieuwe regering het land te gaan besturen. In de jaren daarvoor, sinds december 2013, werd het land verscheurd door oorlog.

Lees meer over:
Tip de redactie