Britse IS-gevangene John Cantlie duikt op in video

De Britse journalist John Cantlie, die sinds 2012 wordt gegijzeld door jihadisten, is te zien op een nieuwe propaganda-video van Islamitische Staat (IS). 

Op de video praat de gijzelaar over bombardementen op de universiteit van Mosul, meldden Britse media woensdag.

Cantlie ziet er op de video aanmerkelijk dunner uit sinds hij voor het laatst was te zien op 19 maart. In een lang shirt en een zwarte broek vertelt hij de kijkers dat hij voor de overblijfselen van de universiteit staat. "Je moet jezelf afvragen; waarom heeft de coalitie beslist om de universiteit te vernietigen", zegt hij.

De in Hampshire geboren journalist werd in november 2012 in Syrië ontvoerd, tijdens zijn tweede bezoek om verslag uit te brengen over de oorlog in het land. In de video in maart verscheen Cantlie ook in Mosul. Hij werd in beeld gebracht alsof hij een nieuwsbericht voorlas.

Toen stond hij bij gebombardeerde schuilplaatsen in de buurt van een hoofdweg, met de vraag waarom de VS gebruikmaakt van vliegtuigen om kiosken te vernietigen die worden gebruikt om IS-propaganda-pamfletten te verspreiden en die 'slechts 50 dollar kosten om te bouwen'. "Na twintig maanden en vijf miljard dollar heeft Amerika met succes een mediakiosk van Islamitische Staat vernietigd."

Het Britse ministerie van Buitenlandse zaken zei op de hoogte te zijn van de nieuwe video en "de inhoud ervan te analyseren".

Lees meer over:
Tip de redactie