China claimt recht verdedigingszone boven omstreden eilanden

De Chinese autoriteiten claimen dat hun land "het recht behoudt" op een luchtverdedigingszone boven de omstreden eilandengroep in de Zuid-Chinese Zee. 

China verzet zich tegen de uitspraak van het Permanente Hof van Arbitrage in Den Haag dat dinsdag bepaalde dat het land "geen historisch recht" heeft op de eilandengroep, die volgens de VN behoren tot Filipijns grondgebied. China erkent het hof niet. 

Een luchtverdedigingszone boven de eilanden is er nu nog niet. Volgens de onderminister van Buitenlandse Zaken bepaalt het niveau van de dreigingen die het land ontvangt of die er komt. In een dergelijke zone zou het Chinese leger controleren welke militaire en burgervliegtuigen over het gebied mogen vliegen. 

China roept andere landen op deze dreiging vooral niet aan te wakkeren. "Het doel van China is vrede, vriendschap en samenwerking in de Zuid-Chinese Zee. Maak er geen oorlogsgebied van," aldus de onderminister Liu Zhenmin tegen AFP. De Chinese president  Xi Jinping liet dinsdag weten zijn best te doen de vrede in het gebied te bewaren, maar China zal alle acties voortkomend uit de beslissing van het hof niet te accepteren. 

Video: ministerie van Buitenlandse Zaken in China en voorzitter van de Europese Raad Tusk over de kwestie

Corruptie

Liu noemde de uitspraak van het Hof een "vodje papier" en stelde dat het oordeel was "gemanipuleerd" en hij beschuldigt de rechters van corruptie. Volgens een document dat de regering voorbereidt, was China het eerste land dat de eilanden ontdekte en een naam gaf. Met het document weerspreekt China de bewering van het hof dat dergelijk historisch bewijs niet bestaat. 

Volgens het VN-tribunaal gaf China zijn zeggenschap over de wateren op toen het in 1994 net VN-zeerechtverdrag ondertekende. Dat verdrag laat zien dat de eilandengroep binnen Filipijnse wateren valt. China houdt echter vast aan een oude kaart, de zogenoemde 'nine-dash line' uit 1947, waarop staat dat de eilanden in Chinese wateren liggen.

Bodemschatten

Het conflict betreft de Paracel- en Spratly-eilanden, gelegen tussen de kusten van Vietnam, China en de Filipijnen. China claimt bijna heel de Zuid-Chinese Zee, zelfs riffen die dichtbij de Filipijnse kust liggen. Het leidt tot slepende conflicten met Filipijnen Vietnam, Maleisië en Brunei.

Na de uitspraak van het Hof bevestigde China nog eens dat de eilanden behoren tot het grondgebied van de Volksrepubliek. Het strategisch handig gelegen gebied is rijk aan energiebronnen, bodemschatten en vis.

Europese Unie

De Europese Unie neemt geen standpunt in over het conflict aan wie de eilanden toebehoren, zegt EU-buitenlandchef Frederica Mogherini woensdag. Mogherini riep alle partijen in Peking op om het VN-verdrag te respecteren.

EU-president Donald Tusk hoopt dat de uitspraak van het hof bijdraagt aan een vreedzame oplossing in het langslepende conflict.

Lees meer over:
Tip de redactie