De voormalige Kroatisch-Servische rebellenleider Goran Hadzic is dinsdag overleden. Hij stierf op 57-jarige leeftijd in een ziekenhuis in Servië waar hij werd behandeld voor een hersentumor.

Dat meldt de BBC dinsdag. Hadzic was tijdens de Kroatische Onafhankelijkheidsoorlog (1991-1995) de president van de Servisch-Kroatische Republiek die zich los had gemaakt van Kroatië.

Hij moest zich voor het Joegoslaviëtribunaal in Den Haag verantwoorden voor de moord op honderden Kroaten en de verdrijving van tienduizenden anderen. De hoofdaanklager hield hem medeverantwoordelijk voor de moord op en de marteling van etnische Kroaten in 1991 en 1992.

Het tribunaal besloot vorige jaar dat Hadzic vanwege zijn ziekte tijdelijk mocht worden vrijgelaten. Door de tumor in zijn hersens was hij niet meer in staat om zittingen bij te wonen. Daarom werd hij, in principe tijdelijk, weer overgedragen aan de Servische autoriteiten.

Onschuldig

Hadzic had zich op een later moment weer bij het tribunaal moeten melden. De oud-president heeft altijd verklaard onschuldig te zijn.

Hadzic werd in juli 2011 gearresteerd. Hij was de laatste voortvluchtige van de 161 verdachten van oorlogsmisdaden die sinds de oprichting in 1993 door het VN-hof in Den Haag in staat van beschuldiging zijn gesteld.