President Barack Obama heeft de Amerikaanse bevolking dinsdag opgeroepen elkaar 'met een open hart' tegemoet te treden. Hij beklemtoonde de verantwoordelijkheid die ouders hebben om hun kinderen de juiste normen en waarden mee te geven.

Door te leren meer begrip voor de ander te tonen, kan de woede en "de haat van de afgelopen week" worden overwonnen, was de boodschap van de Amerikaanse president.

"Ieder mens heeft vooroordelen", stelde Obama op de herdenking van de vijf agenten die vrijdag werden doodgeschoten in Dallas. "Dat zal ook nooit veranderen. Maar we kunnen er wel tegen vechten om daar naar te handelen. En we kunnen onze kinderen leren beter te zijn dan wij zelf zijn."

De president erkende ook dat er in het politiekorps racisme heerst. "We kunnen niet ons hoofd afwenden als vijftig jaar na het ondertekenen van de Civil Rights nog donkere ouders bang zijn als hun tienerzoon de deur uitloopt, omdat hij een grotere kans heeft aangehouden te worden dan andere jongeren."

Video: Obama herdenkt politieslachtoffers Dallas

Obama herdenkt politieslachtoffers Dallas
Obama herdenkt politieslachtoffers Dallas

Cyclus doorbreken

Maar er wordt soms ook teveel van agenten gevraagd, beklemtoonde Obama. "Als het voor tieners gemakkelijker is om een wapen te kopen dan een boek of een computer, dan kunnen we niet tegen agenten, docenten of sociale werkers zeggen: los het maar op, zonder dat wij er last van hebben. En gezien deze situatie is het ook niet vreemd als soms de spanningen heel hoog oplopen."

Obama refereerde ook aan eerdere schietpartijen in onder meer Orlando en Charleston. “Ik heb inmiddels al gesproken op teveel van dit soort herdenkingen. Maar we komen niet uit deze cyclus door te blijven beklemtonen wat anderen fout doen, maar wel door de krachten te bundelen en het goede te doen. Niemand is perfect.”

Uniform

Eerder op de bijeenkomst sprak oud-president George W. Bush de familie en kinderen van de overleden agenten toe. Bush, die in Dallas woont, stelde dat bewoners van Dallas allemaal vijf vrienden hebben verloren. "Ieder mens weet wat hij zou doen om zijn familie of zijn kind te beschermen", zei de oud-president.

"Wie het uniform draagt, weet dat hij dat elke dag doet voor onbekende mensen. Je weet dat elke dag gevaren met zich mee kunnen brengen. Maar op het kwaad dat deze stad vrijdag trof, had niemand zich kunnen voorbereiden."

Ook Bush pleitte voor saamhorigheid in het land. "Onenigheden escaleren veel te snel. En veel te snel beoordelen we groepen op basis van hun slechtste voorbeelden. Terwijl we onszelf beoordelen op basis van onze beste intenties."

Bij de herdenking waren vijf stoelen leeg gelaten, ter nagedachtenis aan de vijf overleden agenten.

Video: George W. Bush spreekt op herdenking

George W. Bush rouwt op herdenking overleden agenten Dallas
George W. Bush rouwt op herdenking overleden agenten Dallas