Sanders spreekt steun voor Clinton uit

Bernie Sanders heeft dinsdag zijn steun uitgesproken voor Hillary Clinton en schaart zich achter haar tijdens de rest van de verkiezingscampagne. 

Dat schrijft hij dinsdag in een verklaring op zijn website

"Ik zal er alles aan doen om er zeker van te zijn dat Hillary Clinton de nieuwe president van de Verenigde Staten wordt", zegt hij. "Ik wil haar ook feliciteren met de winst in de race om de plek van Democratische presidentskandidaat."

Sanders zegt trots te zijn op de campagne die hij gevoerd heeft. "Onze campagne won de voorverkiezingen in 22 staten en aan het eind van de rit hebben we bijna 1.900 gedelegeerden veroverd. Dat is meer dan iedereen had verwacht. Toch was het niet genoeg om de nominatie te winnen."

Les geleerd

De senator zegt zich nu te willen focussen op de toekomst. "Die toekomst zal worden gevormd door alle mensen die gaan stemmen bij de verkiezingen op 8 november." Hij vertelt over de les die hij tijdens deze campagne geleerd heeft.

"Deze campagne draait niet om Hillary Clinton, Donald Trump, Bernie Sanders of welke andere kandidaat ook. Deze campagne draait om de behoeftes van het Amerikaanse volk en het aanpakken van de serieuze crisis waarin dit land verkeert." Volgens Sanders twijfelt hij niet dat Clinton de beste kandidaat is om dat te gaan doen. 

Verschillen

Hij wijst ook nogmaals op de grote verschillen van inzicht tussen Clinton en de Republikeinse kandidaat Donald Trump. "Als je niet gelooft dat deze campagne belangrijk is, denk dan even aan de rechters die Trump gaat aanstellen voor het Hooggerechtshof en wat dit zal betekenen voor burgerlijke vrijheden, gelijke rechten en de toekomst van ons land."

Ook het voornemen van Trump om de verplichte zorgverzekering, ook wel Obamacare genoemd, weer af te schaffen, is volgens Sanders een slecht idee. "Het laatste dat we nodig hebben in Amerika is een president die niet geeft om de miljoenen mensen die daarmee toegang tot de zorg die zij nodig hebben wordt ontnomen. Er moeten juist meer mensen zorg krijgen."

Clinton bedankt Sanders op Twitter "niet alleen voor zijn steun, maar ook voor zijn levenslange gevecht tegen onrecht". 

Minimumloon

Ze heeft dinsdag tijdens een verkiezingsbijeenkomst in gezelschap van Sanders beloofd dat zij zich als nieuwe president van de Verenigde Staten gaat inzetten voor de slechtst betaalden in de samenleving. Ze deelde tevens een sneer uit aan haar Republikeinse opponent Donald Trump. "7,25 dollar per uur is een hongerloon. Dus sorry Donald, als je kijkt, wij gaat niet het minimumloon verlagen, we gaan het verhogen", zei ze in Portsmouth, New Hampshire.

Afgelopen weekeinde beloofde Clinton al miljarden extra voor de gezondheidszorg. Daarmee trok ze haar voormalige rivaal Sanders, die uitgesproken linkse idealen heeft, over de streep. 

Video: Sanders steunt Clinton in de rest van verkiezingscampagne

Tip de redactie