Minder geweld in Zuid-Sudan na oproep tot wapenstilstand

In Zuid-Sudan en met name zijn hoofdstad Juba was het dinsdag een stuk rustiger dan de afgelopen vijf dagen. President Salva Kiir droeg zijn soldaten maandagavond op een wapenstilstand in acht te nemen, waarna het geweld snel afnam.

Enkele winkels en markten in Juba waren dinsdagochtend open en de bevolking waagde zich op straat om inkopen te doen.

Alleen uit het noordoosten van het land kwamen berichten over gevechten. Het geweld vindt plaats tussen Kiirs soldaten en die van zijn rivaal, vicepresident en ex-rebellenleider Riek Machar. Ook Machar vroeg zijn aanhangers om 'zelfbeheersing'.

Sinds donderdag vielen circa 270 doden door de gevechten in Juba. Pas een jaar geleden werd na een burgeroorlog van twee jaar de vrede getekend en bestuurden Kiir en Machar samen het land. De VN en de VS drongen sterk aan op vrede om een nieuwe burgeroorlog te voorkomen.

Video: President Zuid-Sudan eist onmiddellijk staakt-het-vuren

Vluchtelingen

Volgens de Verenigde Naties sloegen sinds vorige week al 36.000 mensen op de vlucht. Die vonden onder meer onderdak bij VN-kampementen die er nog zijn, alsmede in scholen en kerken.

De Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) maakte dinsdag melding van gebrek aan sanitair en water voor de vluchtelingen. De WHO heeft de buurlanden gevraagd de grenzen open te houden voor vluchtelingen.

Lees meer over:
Tip de redactie