China heeft geen 'historisch recht' op eilanden in Zuid-Chinese Zee

Het Permanente Hof van Arbitrage in Den Haag heeft China's economische aanspraken op grote delen van de Zuid-Chinese Zee dinsdag afgewezen.

Er zijn volgens het hof geen juridische gronden voor de 'historische rechten' die China claimt in het gebied binnen de zogenoemde 'nine-dash line', een demarcatielijn uit 1947.

China liet echter voorafgaand aan de uitspraak van het hof al weten zich niets aan te trekken van deze bepaling. Het erkent de bevoegdheid van het hof niet in deze zaak.

De Chinese minister van Buitenlandse Zaken doet de zaak zelfs af als een 'farce'. "De beslissing van het hof zal de spanningen in het gebied versterken", aldus minister Wang Yi in een reactie. De Chinese president  Xi Jinping laat dinsdag weten zijn best te doen de vrede in het gebied te bewaren, maar alle acties voortkomend uit de beslissing van het hof niet te accepteren.

De zaak tussen China en Filipijnen is onderdeel van China's voordurende strijd met haar buurlanden als het gaat om hoe de Zuid-Chinese zee wordt verdeeld. Het strategisch handig gelegen gebied is rijk aan energiebronnen, bodemschatten en vis.  

Oude landkaart

China houdt voor die verdeling vast aan een 70-jaar oude landkaart, de buurlanden waaronder de Filipijnen houden vast aan een internationaal verdrag dat is getekend door 160 landen, waaronder China zelf.

Het gaat voornamelijk om de Paracel- en Spratly-eilanden, gelegen tussen de kusten van Vietnam, China en de Filipijnen. China claimt bijna heel de Zuid-Chinese Zee, zelfs riffen die dichtbij de Filipijnse kust liggen. Het leidt tot slepende conflicten met behalve de Filipijnen ook Vietnam, Maleisië en Brunei.

Koraalriffen 

In de uitspraak zei het hof in Den Haag ook dat China koraalriffen in de zee onherstelbaar heeft beschadigd met bouwwerkzaamheden. Verder hebben Chinese patrouilles in het gebied het risico op aanvaringen met Filipijnse vissersschepen vergroot.

De Filipijnse minister van Buitenlandse Zaken Perfecto Yasay riep na de uitspraak op tot ''terughoudendheid en nuchterheid''.

Video: Minister Yasay reageert op uitspraak rechter

Provocaties

De Verenigde Staten hebben alle betrokken partijen opgeroepen geen provocerende uitspraken te doen naar aanleiding van de beslissing van het hof. "De beslissing is een belangrijke bijdrage aan de vrede in het gebied", laat een woordvoerder van het Amerikaanse ministerie van Buitenlandse Zaken weten.

De VS vraagt de betrokken landen zich aan de uitspraak te houden.

Lees meer over:
Tip de redactie