Republikeinen vragen om nieuw onderzoek naar e-mails Clinton

Twee Republikeinse leden van het Huis van Afgevaardigden hebben maandag aan justitie gevraagd om opnieuw onderzoek te doen naar de handelswijze van Hillary Clinton om haar emailgebruik.

Zij verdenken Clinton van het plegen van meineed tijdens haar verklaring aan het Congres over het gebruik van een eigen e-mailserver.

Volgens de Republikeinse afgevaardigden is haar verklaring "op verschillende punten in strijd" met het bewijs dat de FBI heeft verzameld tijdens onderzoek naar het gebruik van een privéserver voor haar e-mailverkeer in haar tijd als minister van Buitenlandse Zaken.

De federale opsporingsinstantie kwam eerder deze week tot de slotsom dat Clinton weliswaar zeer onvoorzichtig is geweest door haar e-mailverkeer via een eigen server te laten lopen, maar dat er geen sprake was van kwade opzet. Justitie besloot de zaak te seponeren.

Video: Clinton over handelswijze e-mails

Intern onderzoek

Het ministerie van Buitenlandse Zaken waar Clinton tussen 2009 en 2013 aan het hoofd stond, startte vorige week een intern onderzoek naar hoe zij en haar medewerkers zijn omgesprongen met geheime informatie in e-mails.

Hoewel zij en haar medewerkers niet strafrechtelijk zullen worden vervolgd, kunnen ze volgens Buitenlandse Zaken wel 'administratieve sancties' opgelegd krijgen. De zwaarste sanctie voor medewerkers zou het verlies van bepaalde veiligheidsmachtigingen kunnen zijn.

In april schortte Buitenlandse Zaken het eigen onderzoek op, om strafrechtelijk onderzoek door de FBI niet in de weg te zitten.

Lees meer over:
Tip de redactie