Aanklager trekt zich terug uit zaak doodgeschoten verdachte Louisiana

De Officier van Justitie die de zaak van de doodgeschoten Amerikaan Alton Sterling leidde, trekt zich terug. De aanklager is goed bevriend met zowel de agenten als de ouders van de agenten die verdacht zijn in de zaak.

Alton Sterling werd vorige week dinsdag doodgeschoten door een blanke agent. De 37-jarige Amerikaan stond op straat cd’s te verkopen toen twee agenten hem aanspraken na een melding dat iemand met een wapen op straat liep.

Sterling werd met een taser tegen de grond gewerkt, maar stribbelde tegen. In de worsteling die hierna ontstond, vuurde een van de agenten een aantal kogels op Sterling. Het incident werd gefilmd. De opname werd miljoenen malen gedeeld op sociale media en wekte veel woede.

Vorige week woensdag werd in Minnesota ook een donkere verdachte doodgeschoten door een blanke agent, dit maal tijdens een verkeerscontrole. Ook dit geval werd gefilmd en wekte veel woede.

Video: Amerikaanse politie schiet Sterling van dichtbij dood

Protesten

In diverse Amerikaanse steden zijn de afgelopen dagen protesten gehouden tegen het politiegeweld tegen donkere Amerikanen. Tijdens een protest in Dallas vrijdag werden door een 25-jarige veteraan vijf agenten doodgeschoten.

President Barack Obama heeft de Amerikaanse bevolking opgeroepen rustig te blijven. Hij beklemtoont dat de schietpartij in Dallas een aanslag van een 'lone wolf' was.

Hij erkent dat de manier waarop donkere Amerikanen door sommige agenten worden bejegend een probleem is, maar voegt daar aan toe dat de meeste agenten geen blaam treft.

Video: Overzicht: Protesten tegen politiegeweld in de VS

Tip de redactie