President Zuid-Sudan eist onmiddellijk staakt-het-vuren

De Zuid-Sudanese president Salva Kiir eist een onmiddellijk staakt-het-vuren tussen zijn aanhangers en die van vice-president Riek Machar. Hij droeg de militairen van zijn SPLA-leger maandag de wapens neer te leggen.

Dat laat de Zuid-Sudanese minister van Informatie, Michael Mukuei, maandag in een video weten. 

Kiir stelt nog altijd bereid te zijn samen te werken met zijn rivaal Machar.  De wapenstilstand zou om 18.00 uur (lokale tijd) in moeten gaan.

''Het is op dit moment kalm en die situatie moet zo blijven'', Kiirs woordvoerder Ateny Wek Ateny. ''De president heeft alle commandanten van de SPLA opdracht gegeven een staakt-het-vuren in acht te nemen.'' Hij voegde eraan toe dat leden van de strijdkrachten van Machar (SPLA-IO) die zich overgeven bescherming moeten krijgen.

De gevechten tussen beide groeperingen begonnen vrijdag bij het kantoor van president Kiir, die op dat moment in gesprek was met rebellenleider Machar. Zaterdag en zondag werd die strijd voortgezet. In totaal zouden er in het hele weekend uiteindelijk 300 mensen omgekomen.

Video: President Zuid-Sudan eist onmiddellijk staakt-het-vuren

Helikopters

Ook maandag was het weer raak. De soldaten van president Kiir en vicepresident Riek Machar gingen elkaar voor de vijfde opeenvolgende dag te lijf. Machar beweert dat zijn troepen met helikopters zijn gebombardeerd door door de president. Hij toonde zich na de aanvallen op zijn troepen sceptisch.

Toch vroeg de voormalig rebellenleider zijn manschappen maandag om zelfbeheersing. Hij zei de hoop voor de toekomst niet te hebben verloren. ''Ik pleit voor kalmte en terughoudendheid tijdens deze schermutselingen. Mij mankeert niets. Niemand mag het recht in eigen hand nemen om dit land te destabiliseren.''

VN-secreataris Ban Ki-Moon drong er maandag bij de Veiligheidsraad op aan Zuid-Sudan een wapenembargo op te leggen en de VN-vredesmissie te versterken. Daarnaast wil hij dat de Verenigde Naties degenen die zich niet aan de wapenstilstand houden, sancties worden opgelegd.

Reisadvies

Het ministerie van Buitenlandse Zaken in Den Haag roept Nederlanders in Zuid-Sudan op om het land te verlaten. Ze krijgen het advies ''bij de eerstvolgende veilige gelegenheid'' te vertrekken en tot die tijd binnen te blijven.

De Nederlandse ambassade in de hoofdstad Juba staat via sms en telefoon in nauw contact met de honderd Nederlanders in het Afrikaanse land. Om wie het gaat en wat ze er precies doen, kan een woordvoerster van het ministerie niets zeggen. ''We weten wie het zijn.'' De zes Nederlandse medewerkers blijven op de ambassade. Het lokale ambassadepersoneel is naar huis gestuurd.

''Het geweld is een ernstige schending van het vredesakkoord van augustus 2015 en brengt de verdere uitvoering daarvan in gevaar'', aldus minister Bert Koenders van Buitenlandse Zaken maandag. ''We dringen er binnen de Europese Unie op aan om druk uit te oefenen op de Zuid-Sudanese leiders om het geweld te beëindigen, ook door het sanctieregime aan te scherpen en uit te breiden.''

Eerder haalden de Verenigde Staten een deel van het ambassadepersoneel terug.

Lees meer over:
Tip de redactie