Er zijn rond Nieuwjaar in Duitsland 1.200 vrouwen het slachtoffer geworden van aanranding of andere seksuele misdrijven. Daarbij waren naar schatting 2.000 mannen en enkele vrouwen betrokken.

Inmiddels zijn 120 verdachten geïdentificeerd en tegen hen loopt een onderzoek. Dit staat in een balans over de golf aanrandingen rond oud en nieuw die de nationale recherche (BKA) heeft opgemaakt, meldden Duitse media maandag.

Volgens die media is het aantal veel hoger dan eerder werd aangenomen. De meeste gevallen waren in Keulen, ongeveer 650 en Hamburg, ongeveer vierhonderd. De daders pleegden de feiten in groepen en veel daders komen uit Noord-Afrika. Circa de helft was korter dan een jaar in de Bondsrepubliek.

Het hoofd van de in BKA, Holger Münch, heeft volgens de Süddeutsche Zeitug gezegd dat er geen bewijzen zijn, dat deze misdrijven van te voren waren beraamd. Münch zei ook dat "we ervan uit moeten gaan dat veel van deze strafbare feiten niet meer worden onderzocht". 

Tot dusverre zijn er slechts vier processen wegens deze seksuele misdrijven aangespannen. De aanklagers beschikken volgens Duitse media over het algemeen niet over goed beeldmateriaal van daders en ze worstelen met onduidelijke omschrijvingen door slachtoffers.

Video: Vrouwen in Keulen de straat op na aanrandingen Nieuwjaar

Vrouwen in Keulen de straat op vanwege aanrandingen
Vrouwen in Keulen de straat op vanwege aanrandingen