Weer gevechten in hoofdstad Zuid-Sudan

De gevechten in Juba, de hoofdstad van Zuid-Sudan, zijn maandagochtend weer opgelaaid. De soldaten van de rivalen president Salva Kiir en vicepresident Riek Machar gingen elkaar voor de vijfde opeenvolgende dag te lijf.

Machar beweert dat zijn troepen met helicopters zijn gebombardeerd door door de president. Dit laat volgens hem zien dat Kiir niet geinteresseerd is in vrede. Tegelijkertijd roept hij via zijn Twitter-account op tot terughoudendheid en laat hij weten hoop te houden voor de toekomst. 

Ondanks aandringen van de Verenigde Naties en de Verenigde Staten afgelopen weekend, werden de gevechten maandag hervat. De gevechten hebben naar schatting tot nu toe 272 dodelijke slachtoffers tot gevolg. 

De huidige strijd kent zowel een politieke, een economische als een stammenachtergrond. Vijf jaar geleden werd Zuid-Sudan onafhankelijk. Kiir, behorend tot de Dinkastam, werd toen president. Zijn regime trad hard op tegen de Nuerstam.

Eind 2013 ontsloeg Kiir in dat kader onder andere zijn vicepresident Machar van de Nuerstam, waarna een twee jaar durende bloedige burgeroorlog uitbrak.

Video: Schoten gelost bij vredesgesprekken Zuid-Sudan

Vrees

De vrees bestaat dat het vijf jaar oude Afrikaanse land door de vijandelijkheden opnieuw terugglijdt in een burgeroorlog. Aan de oorlog, die twee jaar duurde, kwam recentelijk een einde. De besprekingen van Kiir en Machar over een vreedzame toekomst hebben vooralsnog weinig concrete resultaten opgeleverd.

Lees meer over:
Tip de redactie