Verenigde Staten eisen onmiddellijk einde aan geweld in Zuid-Sudan

De Verenigde Staten hebben zondag (lokale tijd) geëist dat de gevechten tussen rivaliserende groepen in Zuid-Sudan onmiddellijk worden gestaakt.

Ook besloten de VS een deel van het ambassadepersoneel terug te halen uit hoofdstad Juba. De Veiligheidsraad van de Verenigde Naties kwam zondag op verzoek van de VS bijeen om te praten over de verontrustende situatie in het Afrikaanse land.

Duizenden burgers zijn zondag gevlucht uit Juba. Zij hebben volgens een vertrouwelijke notitie aan de VN-veiligheidsraad een veilig heenkomen gezocht op een VN-locatie. Nog eens achthonderd mensen zochten bescherming in een ander complex van de Verenigde Naties.

In Juba braken weer gevechten uit tussen legereenheden die president Salva Kiir steunen en strijdkrachten van diens oude rivaal Riek Machar. Ook VN-complexen in de stad zouden zijn geraakt tijdens vuurgevechten.

Door de geweldsgolf zijn zeker 272 mensen om het leven gekomen, zei een bron binnen het Zuid-Sudanse ministerie van Volksgezondheid. Volgens de Japanse VN-ambassadeur Koro Bessho is onder anderen een Chinese VN-militair gesneuveld. Ook raakten meerdere blauwhelmen gewond.

Burgeroorlog

De vrees bestaat dat het vijf jaar oude Afrikaanse land door de vijandelijkheden terugglijdt naar een burgeroorlog. Daaraan kwam onlangs na twee jaar een einde. De besprekingen van Kiir en Machar over een vreedzame toekomst hebben vooralsnog weinig concrete resultaten opgeleverd.

Secretaris-generaal Ban Ki-moon van de Verenigde Naties is geschokt door de hervatting van het geweld. Hij riep beide kanten op de gevechten te stoppen. De Amerikaanse VN-ambassadeur Samantha Power zei te vrezen dat de Zuid-Sudanese leiders hun strijders onvoldoende in de hand hebben.

Enkele Afrikaanse leiders, waaronder die uit Sudan en Kenia, stelden voor om maandag een speciale top te houden in de Keniaanse hoofdstad Nairobi.

Zuid-Sudan is sinds 9 juli 2011 een onafhankelijk land. Daarvoor was het een deel van Sudan.

Lees meer over:
Tip de redactie