Noord-Korea dreigt met acties om afweersysteem Zuid-Korea

Noord-Korea heeft woedend gereageerd op plannen van aartsvijand Zuid-Korea om een nieuw raketafweersysteem te plaatsen. Het leger van de stalinistische staat dreigt tot actie over te gaan als het plan doorgaat.

Zuid-Korea en de Verenigde Staten kondigden vrijdag aan een geavanceerd Amerikaans raketafweersysteem op Zuid-Koreaans grondgebied neer te zetten. Het moderne afweersysteem, THAAD genaamd, moet Zuid-Korea beschermen tegen de dreiging vanuit Noord-Korea.

Het Noord-Koreaanse leger liet maandag via staatspersbureau KCNA weten met een "fysieke reactie" te komen als THAAD inderdaad wordt geleverd. Daarbij zou Zuid-Korea in "een zee van vuur en een berg as" worden veranderd.

Niet alleen Pyongyang is tegen de de plaatsing van het afweersysteem. Ook Rusland en China hebben hun zorgen uitgesproken. Zo draagt de plaatsing van THAAD volgens Peking "niet bij aan vrede en stabiliteit op het Koreaanse schiereiland".

Bekijk het dreigement dat via de Noord-Koreaanse staatstelevisie werd uitgezonden

Onderscheppen

Zuid-Korea wil het Amerikaanse systeem THAAD uiterlijk eind volgend jaar operationeel hebben.

Het systeem is in staat om andere raketten te onderscheppen en moet het Aziatische land beveiligen tegen Noord-Korea, dat de laatste tijd regelmatig raketten heeft getest.

Lees meer over:
Tip de redactie