Bij demonstraties in Amerikaanse steden tegen politiegeweld, zijn meer dan tweehonderd betogers gearresteerd. Dit gebeurde vooral in Saint Paul, een zusterstad van Minneapolis, en Baton Rouge waar een donkere man door een blanke agent werd doodgeschoten.

Volgens lokale media werden in Baton Rouge zeker 101 arrestaties verricht, daarbij zijn acht vuurwapens in beslag genomen. De protesten begonnen zaterdagavond bij het hoofdbureau van politie van de stad.

De situatie liep in de loop van de nacht uit de hand toen demonstranten water over aanwezige agenten begonnen te gooien. Toen greep de oproerpolitie in. Het was al de tweede avond dat er grote demonstraties in de stad plaatsvonden.

In Baton Rouge schoot eerder deze week een blanke agent de donkere verdachte Alton Sterling dood terwijl deze al op de grond lag. Een filmpje van het incident veroorzaakte veel opschudding en werd veelvuldig gedeeld op sociale media.

Minneapolis

In Minneapolis schoot eerder deze week een blanke agent de donkere Amerikaanse man Philando Castile dood tijdens een verkeerscontrole. Ook dit geval werd gefilmd, door de vriendin van Castille.

Zaterdagavond moest de oproerpolitie ingrijpen toen demonstranten een snelweg bezetten in Saint Paul. Daarbij zijn volgens de lokale krant Star Tribune ook zeker honderd mensen opgepakt en raakten er minimaal 21 agenten gewond.

Betogers hadden zich met brandende barricades verzameld op de Interstate 94 en gooiden met onder meer brandbommen, flessen en stenen naar de agenten.

Verwoestende gevolgen

Een protest in Dallas werd vrijdag ruw verstoord toen een schutter het vuur opende op politieagenten. Vijf agenten overleden. Dinsdag vindt in Dallas een grote herdenkingsbijeenkomst plaats. De Amerikaanse president Barack Obama zal hierbij aanwezig zijn en ook spreken.

De schutter, een 25-jarige donkere veteraan, had plannen voor meer aanvallen. Dat heeft de politiechef van Dallas, David Brown, zondag gezegd in het CNN-programma State of the Union.

Volgens Brown was Micah Johnson aan het oefenen met het vervaardigen en gebruiken van explosieven. Bij een huiszoeking vond de politie veel explosief materiaal. Als Johnson die had kunnen gebruiken zouden de gevolgen "verwoestend" zijn geweest. "We zijn ervan overtuigd dat deze verdachte andere plannen had", aldus Brown.

Robotbom

Johnson vond na de schietpartij de dood. Hij werd door de politie uitgeschakeld met een explosief, gemonteerd op een robot. Johnson had tijdens de mislukte onderhandelingen met de politie gezegd dat hij boos was over politiegeweld tegen Afro-Amerikanen. Hij wilde blanken laten boeten, en dan vooral politieagenten.

Maar, zei Brown, Johnsons plannen waren al vergevorderd toen vorige week twee donkere mannen, in Minnesota en Louisiana, door politiekogels om het leven kwamen. Mogelijk is Johnsons door die incidenten wel eerder tot actie overgegaan.

Video: Betogers tegen politiegeweld Dallas opgeschrikt door schietpartij

Betogers tegen politiegeweld Dallas opgeschrikt door schietpartij
Betogers tegen politiegeweld Dallas opgeschrikt door schietpartij

Toestemming

Brown verdedigde het besluit om Johnson met een robotbom te doden. De politiechef was ervan overtuigd dat andere agenten gevaar hadden gelopen als hij hiervoor geen toestemming had gegeven. "Ik heb het goedgekeurd en ik zou het weer doen, in dezelfde situatie", aldus Brown.

Tijdens de onderhandelingen had Johnson de politie uitgedaagd. Hij vroeg onder meer hoeveel agenten hij had geraakt. "Zonder ons optreden had hij meer agenten iets aangedaan", aldus de politiechef.