Er zijn dit jaar meer doden en gewonden gevallen bij het Afghaanse leger en de politie dan in het eerste halfjaar van 2015. Terreurgroep Taliban weet vaker slachtoffers te maken bij aanvallen en aanslagen.

Dat zegt de Amerikaanse generaal John Nicholson zondag, de hoogste leider van de Amerikaanse militairen in Afghanistan. Nicholson noemde geen aantallen. Volgens de generaal boeken de Afghanen wel meer tactische successen dan voorheen.

De meeste slachtoffers vielen op plekken waar de Afghaanse autoriteiten een defensieve rol hebben, zoals bij controlepunten. Een milde winter zorgde ervoor dat er in dat seizoen hevig werd doorgevochten.

Vorig jaar kwamen er meer dan 5.000 militairen om in Afghanistan. Nog eens 14.000 anderen raakten gewond door een reeks succesvolle aanvallen van de Taliban. Ook kwam een recordaantal burgers om het leven.

Terugtrekking

President Barack Obama van de Verenigde Staten besloot deze week minder Amerikaanse militairen terug te trekken dan gepland. In plaats van 5.500 militairen van de 9.800 achter te laten, blijven er nu zo'n 8.400 militairen in het land.

De NAVO beloofde zaterdag de komende drie jaar jaarlijks een miljard dollar te doneren aan het Afghaanse leger.