De sluipschutter die vrijdag vijf politieagenten doodschoot in Dallas handelde alleen. 

De 25-jarige Micah Johnson was de enige schutter, laat burgemeester van Dallas Mike Rawlings vrijdag weten tijdens een persconferentie. "We geloven dat de stad nu veilig is", sprak hij. "Het helen kan nu beginnen."

Gouverneur van Texas Greg Abbott benadrukte dat het nog steeds belangrijk is om uit te zoeken of Johnson geen handlangers had. De openbaar aanklager van Texas was ook nog niet zeker of de schutter alleen handelde. Wel bevestigden de autoriteiten dat Johnson de schutter is.

Johnson begon vrijdag vanuit een hinderlaag te schieten op agenten tijdens een protestmars in de Texaanse stad tegen politiegeweld. Daarbij raakten ook zeven agenten en twee burgers gewond.

Video: Chaos tijdens schietpartij Dallas

Chaos tijdens schietpartij bij protest politiegeweld Dallas
Chaos tijdens schietpartij bij protest politiegeweld Dallas

Doorzoekingen

De Amerikaanse politie vond later die dag vuurwapens, munitie en onderdelen voor het maken van een bom in de woning van Johnson. Bij de doorzoekingen van het huis zijn kogelwerende vesten gevonden en een schrift met daarin gevechtstactieken. Er is ook een 25-jarige man aangehouden in het pand.

Bomrobot

Johnson werd omgebracht door een bomrobot van de politie, nadat urenlange onderhandelingen op niets uit waren gelopen.

Tijdens de onderhandelingen liet Johnson weten dat hij tot zijn daad overging, omdat hij kwaad was over politiegeweld tegen zwarte Amerikanen. Hij wilde naar eigen zeggen blanke mensen vermoorden, vooral blanke agenten. Justitie sluit uit dat Johnson banden had met een terreurorganisatie. 

De schietpartij is veroordeeld door leidende figuren van de burgerorganisatie BlackLivesMatter die protesteert tegen politiegeweld in de VS.

Leger

Johnson was reservist in het leger en had geen strafblad. In november 2013 werd hij uitgezonden naar Afghanistan, waar hij tot juli 2014 bleef. Hij stond bekend als iemand die vaak alleen was, meldt de BBC

Op de Facebookpagina van de dader zijn verwijzingen te vinden naar de artiest Richard Griffin, die het afrocentrisme aanhangt. Afrocentrisme is een culturele ideologie die uitgaat van de geschiedenis van zwarte Amerikanen in de VS.

Obama

Barack Obama, die in Polen is vanwege de NAVO-top, zal eerder terugkeren naar de Verenigde Staten om een bezoek te brengen aan Dallas. Hij zal in de nacht van zondag op maandag terugvliegen, maakt het Witte Huis bekend.

De Amerikaanse president komt een dag eerder terug van zijn Europese trip, waardoor een bezoek aan de Spaanse stad Sevilla komt te vervallen.