De leiders van de 28 NAVO-landen zijn vrijdag in Warschau akkoord gegaan met het stationeren van troepen in Polen en de Baltische staten ter afschrikking van Rusland.

De bataljons zullen multinationaal en robuust zijn, stelt NAVO-secretaris-generaal Jens Stoltenberg. ''Ze maken duidelijk dat een aanval op een bondgenoot wordt gezien als een aanval op het hele bondgenootschap."

"Maar Rusland kan en mag niet worden geïsoleerd en we zullen Moskou dan ook informeren over onze beslissingen", aldus Stoltenberg. Hij wil dat er nieuwe gesprekken komen met Rusland.

De vier 'vooruitgeschoven’ eenheden worden geleid door de Verenigde Staten, het Verenigd Koninkrijk en Duitsland. Het gaat in totaal om drie- tot vierduizend man. Nederland levert tussen de 100 en 150 militairen.

Bekijk de toelichting van Stoltenberg

NAVO-baas Stoltenberg: akkoord over stationeren troepen in Oost-Europa
NAVO-baas Stoltenberg: akkoord over stationeren troepen in Oost-Europa

Nederland

De militairen die Nederland gaat leveren aan de multinationale troepenmacht in Oost-Europa vertrekken in 2017 en blijven een jaar. Minister Jeanine Hennis-Plasschaert (Defensie) sprak in Warschau over een ''bescheiden bijdrage’’.

Het gaat om maximaal een compagnie, 100 tot 150 man, die onder Duits commando komt in Litouwen. De Belgen leveren een soortgelijke bijdrage.

Vanwege oude afspraken met de Russen gaan ze op rotatiebasis. Hennis maakte nog een klein voorbehoud. ''We moeten nog wat operationele puzzelstukjes aan elkaar plakken.''

''We zijn niet uit op een conflict, maar we moeten laten zien dat we kunnen en zullen reageren als dat nodig is’’, aldus Hennis. ''Dat gaat uiteraard gepaard met oefeningen.''

Permanent

Polen en de Baltische staten dringen al lange tijd aan op een prominentere aanwezigheid van de NAVO in hun landen. Onderdeel van de nieuwe brigades zijn tanks en andere gepantserde voertuigen.

De bondgenoten rouleren hun bijdrage in manschappen. Elke negen maanden worden de brigades afgelost. De NAVO zal permanent aanwezig zijn in de landen.

Moskou

Rusland heeft geërgerd gereageerd op het besluit om meer militairen naar Oost-Europa te sturen. Kremlin-woordvoerder Dmitri Peskov noemde het "absurd" dat er uit wordt gegaan van een Russische dreiging.

Peskov benadrukte dat Rusland open staat voor dialoog met de NAVO, op voorwaarde dat er in het belang van beide partijen wordt gesproken.

Raketschild

De NAVO voert voortaan het commando over het Amerikaanse raketschild dat in mei deels operationeel werd in Roemenië. De overdracht gebeurt op onder meer op aandringen van Frankrijk.

Het peperdure systeem is bedoeld om ballistische raketten uit bijvoorbeeld Iran of Noord-Korea te weren, stelt de NAVO. Rusland beschouwt het schild als een bedreiging en heeft Roemenië en Polen, waar in 2018 een ander deel van het schild gereed is, eerder gewaarschuwd.

Geruststelling

De Amerikanen hopen dat de overdracht de Russen geruststelt. NAVO-chef Jens Stoltenberg herhaalde dat de "paraplu'' puur defensief is en geen dreiging vormt voor de Russische nucleaire afschrikking.

Radarsystemen in Turkije en op marineschepen maken ook deel uit van het schild. Geavanceerde sensoren op een Nederlands fregat kunnen ook op het systeem worden aangesloten. Het schild wordt aangestuurd vanaf een legerbasis in het Duitse Rammstein.