De verdachte die tijdens een demonstratie tegen politiegeweld in Dallas is omgekomen, werd om het leven gebracht met een bomrobot. De berichten dat hij zichzelf heeft omgebracht kloppen niet.

Dat laat de politiechef van Dallas, David Brown, vrijdagmiddag (Nederlandse tijd) weten tijdens een persconferentie.

Brown verklaart dat er urenlang is onderhandeld met de man, maar tevergeefs. Er brak een vuurgevecht uit tussen de politie en de verdachte waarop de politie besloot een bomrobot in te zetten. "Wij zagen geen andere oplossing omdat we anders nog meer levens van agenten in gevaar zouden brengen", aldus Brown.

De politie plaatste daarom een explosief op een robot en reed die naar de schutter toe. Daar is de bom tot ontploffing gebracht. De man is aan zijn verwondingen overleden.

De dader is geïndentificeerd als de 25-jarige Micah Johnson, meldt persbureau AFP. Hij heeft voor zover bekend geen banden met terreurorganisaties.

Reservist

Het Amerikaanse leger heeft bekendgemaakt dat Johnson reservist was in het Amerikaanse leger.  Hij diende van maart 2009 tot april 2015.

Van november 2013 tot juli 2014 was Johnson uitgezonden naar Afghanistan.

Blanke mensen

Brown zei dat de man aan de politie liet weten dat hij kwaad was over Black Lives Matter. Hij wilde blanke mensen vermoorden en vooral blanke agenten.

De commissaris sprak van een verschrikkelijke gebeurtenis en dat de verdeeldheid tussen de politie en burgers moet stoppen. Hij prees de dappere optredens van de agenten die "geen kans maakten tegen de schutters die van bovenaf op hen vuurden. De agenten zijn omgekomen terwijl ze de demonstranten beschermden."

Bij de schietpartij in Dallas kwamen vijf agenten om. Er raakten zeven agenten en twee burgers gewond.

De schutter verklaarde dat er door het centrum van Dallas explosieven verspreid lagen, maar na intensief zoeken zijn er geen bommen aangetroffen. Mogelijk had de schutter handlangers. 

Video: Chaos tijdens schietpartij bij protest politiegeweld Dallas

Chaos tijdens schietpartij bij protest politiegeweld Dallas
Chaos tijdens schietpartij bij protest politiegeweld Dallas

BlackLivesMatter

Leidende figuren van de Amerikaanse burgerbeweging BlackLivesMatter hebben de gebeurtenissen veroordeeld. "We zijn tegen politiegeweld, niet tegen de politie" liet een van hen weten op Twitter.

Ook secretaris-generaal Ban Ki-moon van de Verenigde Naties veroordeelde de schietpartij.

Minnesota

De demonstratie tegen politiegeweld in de stad in Texas werd georganiseerd  naar aanleiding van twee incidenten waarbij twee donkere mannen omkwamen nadat ze werden neergeschoten door de politie.

Een man werd woensdagavond neergeschoten door een agent bij een verkeerscontrole in de Amerikaanse staat Minnesota. De man overleed later in het ziekenhuis aan zijn verwondingen.

Het tweede slachtoffer kwam om in Louisiana. De 37-jarige Alton Sterling werd dinsdag (lokale tijd) in de stad Baton Rouge vlak voor een winkel door twee agenten met verschillende schoten in zijn borst en rug gedood.