Moskou vindt het 'absurd' dat NAVO spreekt over dreiging uit Rusland

Het Kremlin vindt het absurd dat de NAVO stelt dat er een dreiging van Rusland uit zou gaan. Moskou beklemtoont in een verklaring open te staan voor dialoog en samenwerking met het westerse militaire bondgenootschap.

Secretaris-generaal Jens Stoltenberg van de NAVO stelde vrijdag tijdens de top die momenteel in Warschau plaatsvindt dat de NAVO-leden graag de dialoog met Rusland gaande willen houden. Het bondgenootschap wil niet dat de wereld weer in een 'Koude Oorlog’ belandt, zoals dat in de jaren zestig het geval was.

De NAVO heeft het voornemen meer troepen te stationeren in voormalige oostbloklanden die aan Rusland grenzen zoals Polen, Estland, Litouwen en Letland.

In deze staten patrouilleren de afgelopen maanden al meer NAVO-troepen. Ook vond in Polen onlangs de grootste NAVO-oefening uit de geschiedenis van het bondgenootschap plaats. Rusland heeft meerdere malen protest aangetekend over deze gang van zaken.

Rutte

Westerse landen moeten Rusland op twee manieren benaderen: met de vuist om te laten zien dat we bereid zijn ons te verdedigen en tegelijkertijd met de uitgestoken hand om onze bereidheid te tonen om in gesprek te gaan, zei premier Mark Rutte vrijdag op de NAVO-top in Warschau.

Militaire manoeuvres

De NAVO en Rusland spreken elkaar volgende week, enkele dagen na de NAVO-top in Warschau. De zogeheten NAVO-Ruslandraad komt op 13 juli bijeen. Op de agenda staan onder meer de conflicten in Oekraïne en Afghanistan, en overleg over elkaars militaire manoeuvres om onderlinge spanningen te voorkomen, aldus de NAVO.

In de raad, die sinds 2002 bestaat, bespreken de NAVO-ambassadeurs met een Russische vertegenwoordiger hun meningsverschillen. Het bondgenootschap schortte het overleg op in 2014, uit woede over de inlijving van de Krim door Rusland. In april werd het voorzichtig hervat.

Bekrachtigen

De trans-Atlantische band tussen de Europese Unie en de Verenigde Staten is vrijdag op de NAVO-top in Warschau nog eens extra onderstreept. EU-leiders en de Amerikaanse president Barack Obama benadrukten de noodzaak om gezamenlijk een blok te vormen tegenover Rusland.

De geopolitieke gevolgen van het brexitreferendum kreeg veel aandacht. De samenwerking op het gebied van terrorismebestrijding, klimaat, versterking van economische groei, het vrijhandelsverdrag TTIP en het te lijf gaan van de mondiale vluchtelingencrisis werd ook bekrachtigd.

Video: Band tussen EU en NAVO bekrachtigd tijdens top in Warschau

Lees meer over:

Dagelijkse nieuwsbrief

Dagelijkse nieuwsbrief
Elke ochtend rond 6.00 uur weten wat het nieuws wordt?

NUwerk

Tip de redactie