Het Saudische ministerie van Binnenlandse Zaken heeft negentien mannen gearresteerd die de zelfmoordaanslagen op de belangrijkste moskee in Medina en in de steden Qatif en Jeddah zouden hebben voorbereid.

In totaal zijn twaalf mannen uit Pakistan en zeven mannen uit Saudi-Arabië opgepakt in verband met de aanslagen.

Bij de belangrijkste moskee in Medina vond een zelfmoordactie plaats. Hierdoor stierven vier beveiligers. Ook werden die dag aanslagen gepleegd in de steden Qatif en Jeddah.

De man die de aanslag pleegde in Medina is volgens het ministerie een 26-jarige man uit Saudi-Arabië met een geschiedenis van drugsmisbruik.

Video: Bomaanslagen in Medina en Qatif

Bomaanslagen in Saudische steden Medina en Qatif
Bomaanslagen in Saudische steden Medina en Qatif

Nitroglycerine

De man zou meerdere malen naar het buitenland zijn gereisd dit jaar. Ook zou de nitroglycerine die bij de aanslagen werd gebruikt in Jeddah en Qatif overeenkomen met de stof die in Medina werd gebruikt.

De aanslag in Qatif zou zijn gepleegd door drie mannen in de twintig die allen ooit zouden hebben meegedaan aan demonstraties tegen de overheid.

Koning Salman van Saudi-Arabië zei dinsdag in een toespraak dat hij 'met ijzeren vuist' zou terugslaan tegen de mensen die ervoor zorgen dat jongeren radicaliseren.

Nog altijd zijn geen van de aanslagen nog opgeëist.