Gouverneur Mark Dayton van de Amerikaanse staat Minnesota heeft donderdag het doodschieten van een 32-jarige donkere man door een politieagent bij een verkeerscontrole scherp veroordeeld.

"Zou dit zijn gebeurd als alle passagiers blank waren? Ik denk het niet," zegt Dayton.

Slachtoffer Philando Castile werd in zijn auto doodgeschoten, in het bijzijn van zijn vriendin en 4-jarige dochtertje.

Het incident is gefilmd door de vrouw in de auto. "Ze hebben mijn vriend neergeschoten", zegt zij. Volgens de vrouw had haar vriend een wapenvergunning en maakte hij dat ook duidelijk aan de agent.

Toen het slachtoffer vervolgens zijn identificatie wilde pakken werd hij beschoten door de politie.

"Ik ben gedwongen om onder ogen te zien dat dit soort racisme bestaat en het is onze plicht om ervoor te zorgen dat dit niet gebeurt en niet blijft gebeuren", zei de gouverneur.

Video: Politie schiet donkere man neer bij verkeerscontrole in VS

Politie schiet donkere man neer bij verkeerscontrole in VS
Politie schiet donkere man neer bij verkeerscontrole in VS

Baton Rouge

De zaak maakt veel woede en onbegrip los. Zeker omdat eerder deze week in een andere plaats in de VS, Baton Rouge, ook al een donkere man door de politie werd doodgeschoten terwijl er geen dreiging van hem leek uit te gaan. Die beschieting werd in zijn geheel gefilmd door getuigen.

Ook president Barack Obama reageerde geschokt op de schietpartijen, die door de autoriteiten worden onderzocht. Hij stelde dat "geen sprake is van geïsoleerde incidenten", maar symptomen van dieperliggende problemen in het justitiële systeem.

De "schijn of realiteit van raciale vooroordelen" moet worden aangepakt, vindt Obama.