De strijd om het Britse premierschap gaat tussen Theresa May en Andrea Leadsom. Zij bleven donderdagavond over na een tweede stemronde binnen de Conservatieve Partij.

De Conservatieve Partij houdt een stemming over wie premier David Cameron moet opvolgen. Hij maakte na het Brexit-referendum bekend af te treden. 

Theresa May, de huidige minister van Binnenlandse Zaken, was de favoriet tijdens de stemming donderdagavond. Zij kreeg 199 stemmen. 

May won eerder deze week ook de eerste stemronde. Ze wordt gezien als de grootste kanshebber. Bij het referendum stemde zij tegen een vertrek uit de Europese Unie, maar zei in haar verklaring: "Brexit is Brexit."  

"Deze stemronde laat zien dat de Conservatieve Partij zich kan verenigen", zei May na de bekendmaking van de uitslag donderdag. "En onder mijn leiderschap zal de partij zich verenigen."

Bekijk de reactie van May

Theresa May favoriet voor premierschap Groot-Brittannië na tweede stemronde
Theresa May favoriet voor premierschap Groot-Brittannië na tweede stemronde

Leadsom en Gove

De concurrent van May, minister van Klimaat en Energie Andrea Leadsom, kreeg donderdag in totaal 84 stemmen. Michael Gove ontving 46 stemmen en ligt daarmee uit de race. "Wie de volgende premier ook wordt, het zal sowieso een vrouw zijn die dat heel goed kan", zei Gove donderdag. 

De komende weken stemmen 150.000 partijleden schriftelijk over wie van de twee overgebleven kandidaten de nieuwe premier wordt. De winnaar zal de eerste vrouwelijke premier van het land zijn sinds Margaret Thatcher. Zij was premier van 1979 tot 1990.