Duitsland verruimt begrip seksueel misdrijf

Duitsland maakt het bestraffen van onder meer verkrachting eenvoudiger. De Bondsdag stemde donderdag in met aanpassing van de wet waarmee bijvoorbeeld verkrachting een veel ruimer begrip wordt dan nu in de wet is vastgelegd. 

Ook seksuele misdrijven gepleegd door groepen worden met de nieuwe regels eenvoudiger te vervolgen.

De wet voorziet verder in het sneller uitzetten van buitenlandse plegers van seksuele misdrijven. Dit onderdeel van de wet is een voortvloeisel van de seksuele misdrijven die bendes van vaak Noord-Afrikaanse jonge mannen oudejaarsavond en nieuwjaarsmorgen tegen vrouwen hebben gepleegd in Duitsland. 

Een rechtbank in Keulen heeft een 21-jarige Irakees veroordeeld tot een jaar voorwaardelijke gevangenisstraf wegens seksuele delicten tijdens de viering van de jaarwisseling het centrum van Keulen. Het is de eerste veroordeling voor een seksueel vergrijp tijdens de rumoerig verlopen viering.

De politie in de Duitse stad honderden aangiften van vrouwen die tijdens de jaarwisseling op het plein voor het centraal station van de stad waren lastiggevallen, beroofd en aangevallen.

De Irakees werd bestraft op basis van het jeugdstrafrecht. Hij had een vrouw beetgepakt en in het gezicht gezoend en gelikt. De vrouw was op dat moment door diverse mannen omringd.

Wet

Aanranding wordt straks in de wet al strafbaar met twee jaar cel voor iemand die deel uitmaakt van een groep die aanrandingen pleegde, zonder dat die persoon zelf iemand aanrandde.

Voor strafvervolging van verkrachting moet momenteel duidelijk sprake zijn van dwang of dreiging met geweld of van een volkomen hulpeloos slachtoffer. In de nieuwe regels is het niet instemmen van een partij genoeg voor vervolging van de ander. De aangifte kan dan worden gedaan als de verdachte de geuite wens van zijn slachtoffer niet heeft geëerbiedigd, ook als de 'partner' zich fysiek niet verzette.

De voorstanders stellen dat ze hiermee de slogan "nee betekent nee" in de wet verankeren. Het is een slogan tegen seksueel geweld. Critici vrezen dat mensen die zonder kwaad in de zin seks hadden, achteraf worden vervolgd als misdadiger en achtervolgd met schadeclaims en door reputatieschade, terwijl niets erop leek te wijzen dat ze zich ergens schuldig aan maakten. De bewijslast blijft weliswaar bij het slachtoffer.

Lees meer over:
Tip de redactie