Het Amerikaanse Openbaar Ministerie (OM) vervolgt Hillary Clinton niet voor het versturen van e-mails vanaf een persoonlijke e-mailserver toen zij minister van Buitenlandse Zaken was.

Minister Loretta Lynch van Justitie maakte het besluit woensdag bekend in een korte verklaring.

Het Amerikaanse OM volgt hiermee de bevindingen van een maandenlang onderzoek van de FBI. Dinsdag presenteerde de FBI de conclusies van dat onderzoek.

De mededeling van de minister komt niet als een grote verrassing. Lynch meldde al eerder dat zij de bevindingen van de FBI zou overnemen. Hiermee is strafrechtelijke vervolging van Clinton voor gebruik van een e-mailserver in haar huis toen zij minister van Buitenlandse Zaken was (tussen 2009 en 2013) definitief van de baan.

"Ik heb de unanieme aanbeveling van de FBI ontvangen en geaccepteerd waarin werd gezegd dat het grondige onderzoek dat een jaar in beslag nam moet worden gesloten en dat niemand binnen het onderzoek zal worden aangeklaagd", zegt Lynch.

Onzorgvuldig

Uit het onderzoek van de FBI bleek niet dat er doelbewust fout gehandeld is door Clinton. Volgens FBI-chef James Comey had de staf van Clinton kunnen weten dat de gebruikte server niet de juiste plek was om de informatie op te slaan en ging Clinton wel onzorgvuldig te werk.

Clinton bood tijdens haar campagne om gekozen te worden als Democratische presidentskandidaat haar excuses aan voor het voorval.

Presidentskandidaat Donald Trump riep tijdens zijn campagne bij de Republikeinse voorverkiezingen geregeld dat hij vond dat Clinton vanwege het FBI-onderzoek niet zou mogen deelnemen aan de Amerikaanse presidentsverkiezingen.

Paul Ryan, de Republikeinse voorzitter van het Huis van Afgevaardigden, zei woensdag dat het erop lijkt dat Clinton een voorkeursbehandeling kreeg van de FBI. Op de vraag of een speciale aanklager zou moeten worden aangesteld om deze zaak te onderzoeken zei Ryan dat hij "geen opties wil uitsluiten".