De Verenigde Naties zijn in Mali met zesduizend man actief sinds juli 2013, voornamelijk met het doel de nasleep van een militaire staatsgreep en oprukkende moslimextremisten en opstandige Toearegs te bestrijden. 

Deze nomadengroep telt in Mali naar schatting 850.000 mensen. Ze kwamen in 2012 gewapend in opstand tegen het regiem in de hoofdstad Bamako, veroverden delen in het noorden van het land en plegen geregeld bloedige aanslagen.

Nederland levert sinds april 2014 een bijdrage aan de VN-missie MINUSMA in Mali. Het gaat om ongeveer vierhonderd militairen, vier Apache-gevechtshelikopters en drie Chinook-helikopters voor transportdoeleinden.

De Nederlandse missie loopt eind dit jaar af. De Nederlanders werken met inlichtingen en worden beschouwd als de 'oren en ogen' van de vredesmacht. Civiele deskundigen helpen verder de Malinese politie.

Extra 

De Veiligheidsraad van de VN heeft juist vorige week besloten 2.500 extra blauwhelmen toe te voegen aan de vredesmacht in Mali.

De VN willen de strijdmacht in het Afrikaanse land meer ''proactief en krachtig laten optreden" om de stabiliteit in het land te verbeteren. Het is niet bekend of Nederlanders van deze nieuwe groep deel zullen uitmaken.

Mali telt ruim vijftien miljoen inwoners en is een van de armste landen ter wereld. Het ligt ten zuiden van de Sahara.