Oscar Pistorius is woensdag veroordeeld tot zes jaar cel voor de moord op zijn vriendin Reeva Steenkamp in 2013. De atleet kan niet meer in hoger beroep tegen zijn straf.

Rechter Thokozile Masipa legde een lagere straf op dan de voorgeschreven minimumstraf van vijftien jaar voor moord, vanwege verzachtende omstandigheden. 

"Elke zaak moet worden beoordeeld op zijn eigen specifieke omstandigheden", aldus de rechter. "De publieke opinie mag geen rol spelen bij de beslissing van deze rechtbank."

De redenen voor een lagere straf zijn volgens de rechtbank dat Pistorius al twaalf maanden heeft vastgezeten, het zijn eerste veroordeling is en er een kleine kans is op herhaling.

Aanvankelijk legde rechter Masipa de Zuid-Afrikaanse atleet vijf jaar cel voor 'dood door schuld' op, maar in hoger beroep werd bepaald dat Pistorius voor moord moest worden veroordeeld. 

Pistorius is terug naar de gevangenis gebracht.

Video: Pistorius krijgt zes jaar cel in hoger beroep

Pistorius krijgt zes jaar cel in hoger beroep
60
Pistorius krijgt zes jaar cel in hoger beroep

Inbreker

Pistorius schoot zijn vriendin Reeva Steenkamp in de ochtend van 14 februari 2013 dood. Hij schoot in totaal vier keer door de wc-deur en trof zijn vriendin onder meer in haar hoofd. 

De atleet claimt dat hij in de veronderstelling verkeerde dat zich achter de deur een inbreker schuilhield, maar aanklager Gerrie Nel zegt dat Pistorius zijn vriendin doodde na een ruzie. 

De aanklagers tekenden protest aan tegen de veroordeling voor 'dood door schuld'. Een panel van vijf Zuid-Afrikaanse rechters boog zich over de veroordeling van Pistorius. Zij bepaalden dat Pistorius definitief voor moord moest worden veroordeeld.