Het aantal doden als gevolg van de bomaanslag in een drukke winkelwijk in Bagdad is opgelopen tot minstens 250, maakte het Iraakse ministerie van Volksgezondheid dinsdagavond bekend.

Meer dan driehonderd mensen raakten gewond.

De bom ging in de nacht van zaterdag op zondag even na middernacht af in het sjiitische gebied, waar veel mensen vanwege de ramadan na zonsondergang nog waren. Een tweede bom ging ook kort na middernacht af in de sjiitische buurt Sha'ab. 

De extremistische soennitische groep Islamitische Staat eiste de verantwoordelijkheid op. De groep onderstreepte daarmee zijn vermogen om aanslagen te blijven plegen, ondanks het verlies van zijn bolwerk Falluja.

Dit weekend claimde het Iraakse leger dat het de stad Fallujah volledig heeft heroverd op IS. Fallujah gold eerder nog als een bolwerk van de terreurgroep. Vanuit Fallujah ondernam IS talrijke bomaanslagen op Bagdad.

Video: Doden door aanslagen in Bagdad

 Doden en gewonden door bommen in Bagdad
Doden en gewonden door bommen in Bagdad

Nationale rouw

De aanslag was een van de bloedigste in de Iraakse hoofdstad in meer dan tien jaar oorlog en opstand in Irak. Premier Haider al-Abadi kondigde drie dagen van nationale rouw af en beval nieuwe veiligheidsmaatregelen. Zo droeg hij het ministerie van Binnenlandse Zaken op voertuigen strenger te controleren.