De FBI ziet geen aanleiding voor het vervolgen van Hillary Clinton naar aanleiding van het versturen van emails met haar privé-account als minister van Buitenlandse Zaken. 

De FBI stelt dat het onderzoek naar het emailgebruik van de Democratische presidentskandidaat momenteel afgerond wordt en dat de bevindingen overgedragen worden aan het ministerie van Justitie. Dat is het orgaan dat definitief een besluit moet nemen over een eventuele vervolging. 

De veiligheidsdienst heeft uit het onderzoek echter niet op kunnen maken dat er doelbewust fout gehandeld is door Clinton. Volgens FBI-chef Comey had de staf van Clinton kunnen weten dat de gebruikte server niet de juiste plek was om de informatie op te slaan en ging Clinton wel onzorgvuldig te werk. 

Clinton heeft in het onderzoek naar haar emailgebruik als minister van Buitenlandse Zaken duizenden emails verzonden met haar privé-account, maar volgens de FBI bevatte slechts een klein deel geheime informatie. In totaal 110 mails die werden verstuurd via haar privé-account bevatten geheime informatie. Acht daarvan waren ingedeeld als strikt geheim, 36 geheim en 8 vielen in de categorie vertrouwelijk. 

Er zijn volgens de FBI overigens geen aanwijzingen dat het privé-account van Clinton gehackt is.

Reacties

Een woordvoerder van Clinton laat in een reactie op de bevindingen van de FBI weten dat Clinton het gebruik van haar privémail ziet als "een vergissing". Met het onderzoek is de zaak volgens Clinton verder afgedaan. 

De Republikeinse presidentskandidaat Donald Trump schrijft in een reactie op Twitter dat het systeem kapot is. Hij noemt als voorbeeld een oud-generaal die in meer problemen kwam voor iets "minder ergs". "Heel, heel oneerlijk", aldus Trump.