De leden van de in januari 2015 in het Belgische Verviers opgerolde terreurcel krijgen celstraffen van dertig maanden tot zestien jaar. De rechtbank in Brussel oordeelde dinsdag bewezen dat de verdachten een aanslag wilden plegen in België, waarschijnlijk op vliegveld Zaventem bij Brussel.

De groep werd volgens de rechtbank geleid door drie mannen, Souhaib El Abdi, Mohammed Arshad en Marouan El Bali. Zij zijn elk veroordeeld tot zestien jaar gevangenisstraf en een geldboete van dertigduizend euro.

De twaalf andere leden, van wie er negen voortvluchtig zijn en bij verstek zijn veroordeeld, zijn schuldig bevonden aan deelname aan de activiteiten van een terroristische groep en kregen verschillende celstraffen en boetes vanaf drieduizend euro.

Een van de bij verstek veroordeelde groepsleden is een Nederlandse Syriëganger. Het zou gaan om de 20-jarige Zaid Koulliss uit Utrecht. Zijn paspoort werd in het 'safehouse' van de groep in Verviers gevonden. Hij heeft vijf jaar gekregen.

Continu contact met IS

Volgens de rechter had de cel via tussenpersoonAbdelhamid Abaaoud continu contact met IS in Syrië. Abaaoud wordt beschouwd als een van de hoofdrolspelers van de aanslagen in Parijs in november 2015. Hij ontkwam maar werd enkele dagen later vlakbij Parijs gevonden en doodgeschoten.

Bij de inval in een gehuurde woning in Verviers vond de politie wapens, politie-uniformen en springstof. Twee verdachten kwamen om.

Schetsen

In een door Abaaoud gehuurd huis in Athene is een mobieltje gevonden met schetsen van een aankomsthal en een man met een bagagewagentje, waarbij 'bom' en 'Zaventem' stonden vermeld.

Op 22 maart dit jaar vond dan toch een terreuraanslag op Zaventem plaats, gevolgd door een zelfmoordactie in het Brusselse metrostation Maalbeek.

Volgens een van de advocaten hebben de gebeurtenissen op 22 maart invloed op de uitspraak gehad. "Het is duidelijk dat de schaduw van de aanslagen in Parijs en Brussel over dit dossier hangt", aldus Xavier Carrette.

Video: Aanslagen in Brussel